Menu
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og statsminister Jonas Gahr Støre møtes mandag for å forsøke å løse opp i jernbanestriden. Foto: Gorm Kallestad / NTB

LO og AP møtes for å løse jernbanestriden

Mandag møtes toppene i LO og Ap for å forsøke å løse jernbanestriden, som oppsto etter at det ble kjent at Vy kan miste halvparten av togtrafikken på Østlandet.

Av NTB | 05.09.2022 00:20:58

Arbeidsliv: Statsminister Jonas Gahr Støre og LO-leder Peggy Hessen Følsvik er blant dem som deltar på møtet. Aftenposten skriver at også samferdselsminister Jon-Ivar Nygård og leder Jane B. Sæthre i Norsk Jernbaneforbund er innkalt.

Bakgrunnen for møtet er at Vy kan miste halvparten av togtrafikken på Østlandet. Til nå har Vy hatt ansvaret for all trafikk med lokal- og regionstog på Østlandet.

Nå er det klart at Flytoget skal forhandle med Jernbanedirektoratet om de seks toglinjene i pakken som heter Østlandet 2. Vy ble i mai valgt som forhandlingspartner for pakken som heter Østlandet 1.

Vedtaket har skapt sterke reaksjoner både fra SV og Rødt, men også innad i Arbeiderpartiet. Jernbaneforbundet med 7000 medlemmer mener Støre-regjeringen løper fra løftene fra valgkampen.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) mener derimot at de har stanset konkurranseutsettingen innenfor jernbanen. Han sier det ikke er tatt noen beslutning utover at Vy og Flytoget er valgt ut som «foretrukket samtalepartner».

– Det var noe av det første vi gjorde. Direkte tildeling er motsatsen til konkurranse. Vi har to statlige norske togselskaper og ønsker å få det beste ut av dem, sier han.

(©NTB)

Flere nyheter: