Menu
Leder i LO, Hans-Christian Gabrielsen sier regjeringen må dekke hele tapet som norske kommuner nå lider under koronautbruddet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Ber regjeringen dekke underskudd i kommunene

Norske kommuner kan gå 20 milliarder i underskudd på grunn av koronautbruddet. LO ber regjeringen dekke tapene og forhindre at offentlig ansatte mister jobben.

Av NTB | 09.05.2020 03:18:35

Medisin og helse: Det er en beregning fra KS som viser at norske kommuner ligger an til å tape opptil 27 milliarder kroner i inntekter og økte utgifter som følge av koronautbruddet. Gjennom krisepakkene har regjeringen lovet å dekke 6,15 milliarder av dette og ellers bedt kommunene om å effektivisere driften, skriver Klassekampen.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sier det kan føre til permitteringer og tap av offentlige arbeidsplasser og viser til tilbakemeldinger fra landets ordførere som er bekymret for økonomien. Flere kommuner har allerede svært høy arbeidsledighet.

– Det er viktig at regjeringen kompenserer fullt ut det kommunene nå taper. Det betyr at kommunene må tilføres flere titalls milliarder ekstra i 2020, sier LO-lederen.

Fagsjef i KS, Kjell Erik Saure, forklarer hva som kan skje dersom ikke allerede hardt pressede kommuner får dekket det økonomiske tapet.

– Alternativet er at man må stramme til i sektoren og kutte i tjenester som er viktig for folk. Eller bremse og gjøre færre innkjøp og investeringer. Det vil bremse aktiviteten i norsk økonomi, sier Saure.

(©NTB)

Flere nyheter: