Menu
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sier det er uakseptabelt at mange bedrifter ikke skiller ansattes feriepenger fra egen økonomi, og etterlyser lovendring på praksisen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Driver på ansattes feriepenger

I nær en firedel av norske bedrifter står ansattes feriepenger i fare som følge av koronakrisen. Pengene har ikke har blitt skilt fra bedriftenes økonomi.

Av NTB | 30.04.2020 13:50:24

Økonomi og næringsliv: I en undersøkelse besvart av 4.088 NHO-medlemsbidrifter svarer 11 prosent at de ikke kan overholde feriepengeforpliktelsen overfor de ansatte, mens ytterligere 13 prosent er usikre på om de kan betale feriepenger til sine ansatte i juni, melder Dagens Næringsliv.

Bedrifter med færre enn ni årsverk er overrepresentert blant bedriftene hvor feriepengene står i fare, mens det er aller verst stilt blant reiselivsbedriftene. Der svarer 33 prosent at de ikke har penger, mens 22 prosent er usikre.

Funnet møter sterke reaksjoner i LO, som sier de også har fått signaler om at ansattes feriepenger ofte ikke skilles fra bedriftenes økonomi.

– Det er helt uakseptabelt og innebærer etter alle praktiske formål at bedriftene driver for de ansattes regning, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Han anerkjenner imidlertid at en eventuell lovendring ikke vil hjelpe de som allerede nå står i fare for å miste feriepengene sine.

– For disse er eneste løsning i dag å fremme krav om feriepenger, og eventuelt begjære arbeidsgiver konkurs. I så fall vil de kunne få feriepenger dekket fra lønnsgarantifondet, sier Gabrielsen.

– Dette er penger som tilhører de ansatte, og premisset for en eventuell ordning må være at pengene havner hos dem og ikke stopper i bedriften, selv om bedriftene som er i denne situasjonen, nok har behov for mer likviditet, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid til avisa.

Han etterlyser nå en lovendring for rutinene for feriepenger og foreslår at disse burde holdes på en sperret konto.

(©NTB)

Flere nyheter: