Menu
Her er vindturbinene i Midtfjellet vindpark i Fitjar kommune. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

LO advarer mot vindkraft

LO i Nord-Rogaland krever at vannkraft brukes som en innsatsfaktor og et konkurransefortrinn for industrien. Nesten alt vindkraft som bygges ut, eies nå av utenlandsk storkapital, blir det påpekt.

Av Egil M Solberg | 31.01.2020 07:05:40

Vindkraft: Det er i et leserinnlegg i Aftenbladet at Steffen Høiland, Leder i LO i Nord Rogaland, varsler om utflaggingen av norske samfunnsressurser.

– Vi krever at billig, fornybar vannkraft brukes som en innsatsfaktor og konkurransefortrinn for industrien. Samtidig skal våre naturressurser bidra til lokal verdiskapning, skriver han.

– LO i Nord-Rogaland finner det derfor beklagelig, at norsk industri inngår avtaler som legitimerer vindbaronene, og tilhørende naturødeleggelser, tordner han.

Nylig ble det kjent at Eramet Norge med sine smelteverk i Sauda, Porsgrunn og Kvinesdal har inngått en kraftavtale med et stort internasjonalt investeringsfond som heter Green Investment Group som igjen eies av et australsk selskap som heter Maquarie.

Investeringsfondet har kjøpt opp flere vindparker i Norge blant annet to kontroversielle vindparker, som skal levere strøm til Eramet fra Tysvær og Kvinesdal.

– Nesten alt vindkraft som bygges ut, eies av utenlandsk storkapital. Inntekter og overskudd sluses ut fra norske lokalsamfunn og over til utenlandske investeringsfond og skatteparadis. Våre kommuner og fylker sitter igjen med store naturinngrep, advarer han.

Utenlandskablene gjør Norge attraktivt for vindkraft.

– Presset på utbygging av stadig mer vindkraft kommer som en konsekvens av planer om økt krafteksport gjennom utenlandskabler til England, Tyskland og nå muligens Skottland.

– Dersom den siste kabelen, NorthConnect blir gitt konsesjon, har Norge en utvekslingskapasitet på 70 prosent mot kontinentet. Dette vil påvirke vannkraftproduksjonen og igjen kraftprisen. Dette setter norsk industri i fare med potensielt mye høyere kraftpris enn det vi har i dag, advarer Høiland.

Flere nyheter: