Menu
Lloyd Austin (67) blir forsvarsminister under president Joe Biden. Foto: AP / NTB

Lloyd Austin blir USAs første svarte forsvarsminister

USA har fått sin første svarte forsvarsminister etter at Senatet med overveldende flertall godkjente president Joe Bidens valg av 67 år gamle Lloyd Austin.

Av NTB | 22.01.2021 18:08:51

Politikk: Den pensjonerte generalen kan se tilbake på en 41 år lang karriere i det amerikanske forsvaret, der han blant annet har vært øverstkommanderende for sentralkommandoen.

Austin ledet også de amerikanske styrkene i Afghanistan fra 2003 til 2005 og amerikanske og allierte styrker i Irak fra 2010 til 2011. Han gikk av med pensjon i 2016.

På toppen av sin militære karriere kan Austin også vise til to mastergrader fra henholdsvis Auburn University og Webster University.

Den pensjonerte generalen er kjent som en stor mann med en rungende stemme, men har opp gjennom årene i liten grad søkt offentlighetens søkelys.

Han trekker ofte fram sin egen bakgrunn som sønn av en postmann og en hjemmeværende husmor i Thomasville i Georgia, der han vokste opp.

Over 20 av Trump-tilhengerne som deltok i stormingen av kongressbygningen 6. januar, var nåværende eller tidligere militære eller politifolk, og ytterligere ti soldater er satt under etterforskning.

– Forsvarets oppgave er å beskytte USA mot fiendene våre. Men det kan vi ikke gjøre hvis noen av disse fiendene befinner seg innenfor våre egne rekker, sa Austin under høringen.

Der lovet han også å arbeide for økt mangfold, samt å stoppe seksuelle overgrep innen forsvaret.

Austin fikk overveldende støtte fra 93 av de 100 senatorene, mens bare to stemte imot å gi ham posten, republikanerne Mike Lee fra Utah og Josh Hawley fra Missouri.

Under høringen i Senatet lovet han blant annet å luke «rasister og ekstremister» ut fra forsvaret og advarte mot den slags fiender i egne rekker.

Flere nyheter: