Menu
Statsminister Liz Truss. Foto: Frank Augstein / AP / NTB

Liz Truss lover handlekraft og store investeringer

Storbritannias nye statsminister Liz Truss sier hun er overbevist om at britene kan ri stormen av i en tid med «global motvind».

Av NTB | 06.09.2022 18:41:08

Økonomi og næringsliv: – Det er på tide å ta tak i sakene som holder Storbritannia tilbake, sa Truss da hun tirsdag kveld holdt sin første tale utenfor statsministerboligen i 10 Downing Street.

– Jeg er sikker på at vi sammen kan ri stormen av, vi kan gjenoppbygge økonomien vår, og vi kan bli det moderne, briljante Storbritannia som jeg vet vi kan bli, sa Truss.

Hun fastslo av hennes viktigste oppgave er å sikre muligheter og velstand til alle, samt til kommende generasjoner, før hun lovet å levere både når det gjelder økonomi, helse og de høye energiprisene.

– Denne uken vil jeg gjøre noe med energiregningene og sikre våre framtidige energiforsyninger, sa Truss.

Ifølge Truss er det den grunnleggende troen på frihet, virketrang og ærlig spill som gjør Storbritannia til et storslagent land.

– Den britiske befolkningen har vist karakterfasthet, mot og besluttsomhet om og om igjen, og nå står vi overfor global motvind forårsaket av krigen i Ukraina og covid, sa Truss, som lovet flere investeringer, blant annet i veibygging, og framholdt at hun ønsker å endre Storbritannia til et land som streber etter å bli bedre.

– Boris Johnson leverte brexit, covid-vaksinene og sto opp mot russisk aggresjon. Historien vil regne ham som en enormt betydningsfull statsminister. Jeg er beæret over å ta dette ansvaret i en svært viktig tid for landet, sa Truss.

Noen meter bak Truss sto ektemannen Hugh O’Leary, mens konservative parlamentarikere hadde tatt oppstilling på siden og sørget for kraftig applaus da Truss avsluttet talen.

Det er første gang dronningen ønsker en ny statsminister velkommen på andre steder enn Buckingham Palace og slottet Windsor. Årsaken er dronningens helse og utfordringer med å reise.

47 år gamle Truss tar over rollen som regjeringssjef etter at Boris Johnson i juli kunngjorde sin avgang etter en rekke skandaler. Mandag ble det klart at Truss vant det konservative ledervalget med 57 prosent av stemmene, noe som innebar at hun automatisk overtok statsministervervet.

Mens hun talte, spilte demonstranter høy musikk i sidegatene, deriblant sangen «Mad World». Det kunne også høres protestrop og blåsing i lufthorn mens hun holdt sin aller første tale som statsminister.

Talen ble holdt få timer etter at hun overtok statsministerposten fra Boris Johnson, som hun brukte anledningen til å hylle som en svært viktig leder.

Før hun ankom statsministerboligen, hadde Truss vært i Skottland, der hun møtte dronning Elizabeth på slottet Balmoral. Men på turen var også Boris Johnson, som leverte sin formelle avskjed hvorpå Truss ble formelt innsatt.

(©NTB)

Flere nyheter: