Menu
Liverpool kunne feire ligacuptittelen etter at Kepa Arrizabalaga brant det avgjørende straffesparket. Foto: Alastair Grant / AP / NTB

Liverpool vant ligacupen

«Straffespesialist» Kepa Arrizabalaga ble byttet inn for Chelsea da ligacupfinalen måtte avgjøres med straffesparkkonkurranse. Kepa misset og Liverpool vant.

Av NTB | 27.02.2022 20:48:47

Sport: Kepa voktet buret for Chelsea hele veien fram til finalen, men i søndagens oppgjør på Wembley ble førstekeeper Edouard Mendy foretrukket fra start.

Senegaleseren viste hvorfor han er førstevalget med flere redninger i løpet av kampen. Han sto bak en vanvittig dobbeltredning etter en halvtimes spill på forsøkene fra Naby Keita og Sadio Mané og holdt nullen helt inn til det gjensto ett minutt av ekstraomgangene. Da byttet Chelsea-trener Thomas Tuchel inn Kepa til å redde straffer for Chelsea.

Spanjolen klarte ikke å redde en eneste straffe fra Liverpool, selv ikke fra keeperkollega Caoimhin Kelleher i Liverpool-målet. Han sto i likhet med Mendy en kjempekamp og reddet flere store Chelsea-muligheter.

I straffesparkkonkurransen var han sjanseløs på å redde, men etter 21 strake fulltreffere skjøt Kepa sin straffe skyhøyt over. Dermed vant Liverpool cuptittelen.

César Azpilicueta slo en nydelig stikker til Christian Pulisic, men amerikanerens avslutning direkte fra kort hold ble reddet av Kelleher.

Etter en halvtime kom monstermuligheten til Liverpool. Mendy måtte gi retur på en hard markkryper fra Naby Keita, men kom seg kjapt opp igjen og vartet opp med en kjemperedning på forsøket til Mané, som plukket opp returen.

Kelleher måtte ha hjelp av stolpen da Mason Mount kom alene med Liverpool-keeperen fire minutter etter pause. Kvarteret senere var Salah alene med keeper, men chippen til egypteren ble for svak.

Avslutningen til Matip var resolutt, men det som så ut som åpningsmålet ble annullert da dommer Stuart Attwell sjekket scoringen med VAR.

Videobildene viste at Virgil van Dijk var i offside og hindret Chelseas Antonio Rüdiger da ballen endte opp hos Sadio Mané på bakre stolpe, før senegaleseren assisterte Matip foran mål.

Etter 79 minutter fikk Chelsea et annullert mål da Kai Havertz stanget ballen i mål, men denne gangen kom flagget til assistentdommeren opp før VAR trengte å dobbeltsjekke situasjonen.

Fem minutter før ordinær tid kom det en kanonade fra Liverpool, men forsøkene ble igjen stoppet av Mendy og Chelsea-forsvaret.

På overtid ble nesten Romelu Lukaku helten for Chelsea, men avslutningen fra kort hold ble mesterlig reddet av Kelleher.

I andre ekstraomgang fikk Chelsea hattrick i tunge flagg da Havertz nok en gang fikk en scoring annullert for offside. Det ble ingen tellende scoringer i ekstraomgangene og finalen måtte avgjøres med straffespark.

I straffesparkkonkurransen ble det ikke noen duell mellom keeperne som hadde storspilt kampen igjennom. Mendy vant nylig afrikamesterskapet da han reddet en straffe for Senegal i straffesparkkonkurransen som avgjorde finalen, men fikk ikke sjansen til å kopiere bragden for Chelsea.

Istedenfor kom Kepa inn. Han måtte se de fem første skuddene fra James Milner, Fabinho, Virgil van Dijk, Trent Alexander-Arnold og Mohamed Salah gå forbi seg. Marcos Alonso, Romelu Lukaku, Kai Havertz, Reece James og Jorginho scoret i tur og orden for Chelsea og det gikk til «sudden death».

I motsetning til i kampen, nektet spillerne å slutte å score i straffekonken, der missen kom først på Chelseas ellevte forsøk, da Kepa blåste ballen over mål.

Dermed ble Liverpool det første laget til å vinne ligacupen annet enn Manchester City siden Manchester United vant turneringen i 2017.

I det som ble en kamp kjent for de mange forspilte sjansene i tillegg til den spesielle straffesparkkonkurransen, var det Chelsea som var først frampå allerede etter fem minutter.

Like etter sjansen til Salah trodde Joel Matip at han hadde gitt Liverpool ledelsen.

I ekstraomgangene kom det nok en annullert scoring tidlig. Romelu Lukaku stakk i bakrom, vendte av sin oppasser og skjøt i mål, men nok en gang kom et tungt flagg for Chelsea, som igjen var i offside.

(©NTB)