Menu
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier Russland vil sørge for sikre passasjer for skip som forlater ukrainske farvann. Foto: Burhan Ozbilici / AP / NTB

Lite framdrift i kornsamtalene mellom Tyrkia og Russland

Russland vil sørge for at skip trygt kan forlate ukrainske farvann, hevder utenriksminister Sergej Lavrov. Men det er lite framdrift i samtalene i Tyrkia.

Av NTB | 08.06.2022 16:00:58

Ulykker og naturkatastrofer: – Vi er klare til å gjøre dette i samarbeid med våre tyrkiske kollegaer, sa Lavrov på en felles pressekonferanse med Tyrkias utenriksminister Mevlüt Cavasoglu i Ankara onsdag.

– Det eneste som trengs for at ukrainerne skal kunne sende fartøy fra havnene sine, for å løse problemet, er at det ryddes for miner eller markeres korridorer. Det kreves ikke noe mer, fortsatte Lavrov.

Men det har vært lite framdrift i samtalene mellom Tyrkia og Russland så langt. Soner Cagaptay, en Tyrkia-spesialist ved tankesmia Washington Institute, sier at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan må dra til Russland for å møte Vladimir Putin for å få framdrift i samtalene.

– Der er det ingen som kan tyvlytte, sier Cagaptay.

Russland er blitt anklaget for utpressing og å bruke sult som våpen. FN har advart om at krigen vil forverre sulten rundt om i verden og påpeker at Afrikas 54 land importerer nesten halvparten av sin hvete fra Ukraina og Russland, og er derfor spesielt sårbare.

Lavrov mener det er Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som nekter å løse problemet ved å rydde sjøen for miner.

Russlands president Vladimir Putin har tidligere sagt at landet er klar til å gi et «betydelig bidrag» til å løse den globale matkrisen mot at Vesten opphever sanksjonene mot landet.

Tyrkias utenriksminister mener at det er legitimt av Russland å kreve at sanksjoner oppheves.

Tyrkia har, på forespørsel fra FN, tilbudt seg å eskortere konvoier fra ukrainske havner, til tross for at området er minelagt. Enkelte miner er også blitt oppdaget nær tyrkisk farvann.

Den planen kan fungere, mener Tyrkia-ekspert Cagaptay.

– Dette handler om matsikkerhet. Ja, det er ingen som vil at Russland skal tjene penger, men samtidig er det ingen som vil ha sult, sier Cagaptay.

– Øyeblikket vi frigjør tilgangen til havnen i Odesa vil den russiske flåten være der, sier talsperson Serhij Bratsjuk for myndighetene i Odesa.

Han viser til at Odesa har vært mål for en rekke russiske angrep siden krigen startet. Rundt 22 millioner tonn hvete ligger lagret i byen og kan ikke sendes ut på verdensmarkedet på grunn av den russiske blokaden.

Uttalelsene kommer etter at utenriksministrene i Tyrkia og Russland møttes i Ankara for å diskutere korneksport fra Ukraina. Den russiske blokaden i Svartehavet har ført til at Ukrainas eksport av korn sjøveien er blitt stanset. Eksportstansen truer matsikkerheten i deler av verden.

– Russland bruker mat som et våpen i krigen. De stjeler korn, blokkerer havner og gjør jordbruksland om til slagmarker, sa Michel.

Von der Leyen oppfordret på sin side til å jobbe for å bedre matsikkerheten for de aller svakeste. Hun rettet deretter en hard pekefinger mot Russlands president Vladimir Putin:

– Dette er en kald, ufølsom og kalkulert blokade fra Putin. Mat er en del av Kremls terrorarsenal, og det kan vi ikke tolerere, sa von der Leyen.

Lavrov dro til Tyrkia for å diskutere korneksport fra Ukraina. Den russiske blokaden i Svartehavet har ført til at Ukrainas eksport av korn sjøveien er blitt stanset. Eksportstansen truer matsikkerheten i deler av verden.

Samtidig som samtalene pågår i Ankara, gikk de lokale myndighetene i Odesa i Ukraina ut og sa at de ikke vil rydde havnen for miner for å få ut korn. De frykter russiske angrep.

Både EU-president Charles Michel og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen fordømte Russlands blokade av korneksport fra Ukraina da de talte til EU-parlamentet i Strasbourg onsdag.