Menu
Sylvi Listhaug reagerer på at regjeringen stanser utsendelse av utlendinger med lang oppholdstid. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Listhaug ut mot regjeringen etter stans i utsendingen av asylsøkere med lang oppholdstid

Frp reagerer kraftig på at regjeringen har bedt utlendingsmyndighetene om å utsette tvangsretur av utlendinger med lang oppholdstid i Norge inntil videre.

Av NTB | 25.02.2020 10:01:22

Politikk: – Monica Mæland og Høyre var helt klare på at regjeringen ikke skulle myke opp innvandringspolitikken etter at Frp gikk ut av regjering. Men det tok dessverre bare en drøy måned etter at vi forlot regjeringen før den første oppmykningen kom, sier Sylvi Listhaug (Frp).

Det kommer etter at Justis- og beredskapsdepartementet mandag kveld sendte forslag til endringer i utlendingsforskriften om en engangsløsning på høring. Forslaget innebærer at utlendinger med lang oppholdstid i Norge kan få oppholdstillatelse.

– Å få oppholdstillatelse vil være positivt for den enkelte, som blant annet vil få mulighet til å arbeide og forsørge seg selv, sa justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) mandag.

En 63 år gammel etiopisk kvinne som har bodd i Norge i 18 år, søkte i desember om å få bli i landet under regjeringens nye lovgivning, men ble i forrige uke pågrepet av politiet og hentet til Trandum for utsending, skriver Dagbladet. Vedtaket gjør at hun slipper å bli tvangsutsendt i påvente av det nye regelverket.

I forslaget heter det:

«Regjeringen har nå besluttet å innføre en engangsløsning som innebærer at det i en begrenset periode vil være mulig å få oppholdstillatelse for utlendinger som i utgangspunktet har plikt til å forlate landet, men som innen 1. oktober 2021 vil ha oppholdt seg her i mer enn 16 år, og som da vil ha en samlet alder og oppholdstid på minst 65 år.»

Hun sier at Frp da de satt i regjering jobbet i flere år med å få på plass en returavtale med Etiopia.

– Når den endelig er på plass, stanser altså regjeringen hjemsendelsen av fullt returnerbare utlendinger uten beskyttelsesbehov, sier Listhaug.

Stortingsrepresentanten sier at partiet hennes aldri akseptert en slik løsning mens de satt i regjering

– Det sender helt feil signal. Bare man klorer seg fast lenge nok, får man til slutt amnesti og opphold i Norge. I tillegg vil dette kunne gjøre det vanskeligere å få folk med endelig avslag til å reise frivillig ut av landet. Tvangsreturer er svært kostbart og ressurskrevende for Norge, sier Listhaug.

Mens høringen pågår, har Mæland instruert utlendingsmyndighetene om å utsette tvangsretur i de aktuelle sakene.

– Det er oppsiktsvekkende at justisministeren har stanset retur av personer som Politiets utlendingsenhet var i ferd med å sende tilbake til Etiopia, sier Listhaug.

(©NTB)

Flere nyheter: