Menu
Sylvi Listhaug (Frp) overrakte nøkkel og blomster til påtroppende olje- og energiminister Tina Bru (H) fredag ettermiddag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Listhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med

Avtroppende olje- og energiminister Sylvi Listhaug (Frp) advarte påtroppende Tina Bru (H) om at Frp kommer til å følge nøye med fra Stortinget.

Av NTB | 24.01.2020 13:31:05

Økonomi og næringsliv: – Her får du rett og slett nøkkelen til noe av det viktigste for Norge, den næringen som gir oss størst inntekter, sa Listhaug.

– Jeg kan love deg det at Frp på Stortinget kommer til å følge nøye med på den jobben du gjør for å sikre denne næringen og sikre Norges fremtid, sa hun videre.

Høyre-stjerneskuddet Tina Bru overtok nøkkelen og fikk også blomster og lykkønskninger av Listhaug, som raskt forlot sitt gamle kontor.

– Jeg er en ekte oljeunge, selv om jeg har feil dialekt. Jeg er jo rogalending og for enhver rogalending som får anledning til å være statsråd i dette departementet, er det litt ekstra stas, sa Bru, som er født i Moss, men oppvokst i Stavanger.

Både miljøorganisasjoner og oljelobbyen har vært positive til at Bru skal bekle oljeministerposten, og den nye statsråden lover å lytte til dem.

– Jeg er opptatt av at vi har et godt samarbeid. Vi trenger mer konstruktiv debatt og dialog rundt disse store områdene, ikke minst på klimafeltet, hvor det fort blir veldig hard debatt, sa hun til NTB etter nøkkeloverrekkelsen.

Dette spørsmålet er det også stor uenighet om innad i Høyre.

– Dette er en av sakene jeg ser fram til å jobbe med, men det er for tidlig for meg å si noe veldig konkret, sa Bru.

Den nye statsråden vil også måtte gå inn i betente diskusjoner om oljenæringens rammevilkår, vindkraft på land og strømkabelen North Connect, som er saker hvor Frp tidligere denne uka varslet motstand.

Bru er også storfavoritt til å bli valgt til ny nestleder i Høyre på partiets landsmøte 27–29. mars og åpnet før jul for å ta på seg dette vervet.

– Vi får nå se. Det er ikke jeg som bestemmer, men jeg er stolt over at jeg har fått denne oppgaven, sa hun og refererte til statsrådsposten.

– Dette er en drømmejobb for meg, sa 33-åringen, som har lang erfaring fra energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Striden om hvordan iskanten i Barentshavet skal defineres, en av vårens store konfliktsaker i norsk politikk, havner nå på Tina Brus bord. Formelt ligger saken i Klima- og miljødepartementet, men definisjonen av iskanten regulerer i praksis hvor langt nord i Barentshavet det skal være tillatt med oljeleting.

Bru blir av mange sett på som en grønnere minister enn sine forgjengere. I et intervju med NRK i november sa Bru at Norge må ha en visjon om å gjøre sokkelen utslippsfri helst innen 2035, men senest innen 2050. Dette står hun fortsatt ved.

(©NTB)

Flere nyheter: