Menu
Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) sier nei til nye tilleggsforhandlinger med bøndene, som også er rammet av dyr strøm og høye priser på andre varer. Hun viser til at det skal være jordbruksforhandlinger til våren. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Listhaug mener regjeringen svikter bøndene

Landbruksminister Sandra Borch (Sp) vil ikke forhandle med bøndene nå for å hjelpe dem med økte regninger til strøm og gjødsel. Frp mener hun svikter bøndene.

Av NTB | 07.01.2022 13:39:14

Bondeorganisasjonene og staten ble i høst ble enige om en kompensasjon til bøndene på 754 millioner kroner på grunn av prisøkning på kunstgjødsel og andre varer. Men etter dette har utgiftene på strøm, gjødsel og andre innsatsfaktorer fortsatt å stige.

Derfor ba bønder som sto bak det såkalte bondeopprøret, om at regjeringen og bondeorganisasjonen har en ny runde tilleggsforhandlinger.

Men svaret fra landbruksministeren er negativt, skriver Nationen.

Borch viser til at det allerede er gjennomført tilleggsforhandlinger, og at det da ble slått fast at de skal komme tilbake til økte utgiftene i jordbruksoppgjøret til våren. Det reagerer Frp-leder Sylvi Listhaug på.

– Det holder ikke mål at regjeringen gir dette svaret til bøndene når vi vet at det er så kritisk for mange. Bøndenes inntekter går ned, samtidig som utgiftene løper løpsk. Det rammer knallhardt, sier hun til NTB.

Listhaug mener det er nødvendig å få på plass ordninger for å støtte bønder og bedrifter som er rammet av høye strømpriser, ikke bare privatpersoner. Frp-lederen påpeker at mange veksthus nå står tomme, fordi bøndene ikke har råd til å holde produksjonen gående med dagens høye strømprisene.

Listhaug er enig med bøndene om at det blir for lenge å vente på svar til det vanlige jordbruksoppgjøret til våren. Da får de først utbetalt pengene til sommeren.

Flere nyheter: