fbpx
Menu
Olje- og energiminister Sylvi Listhaug (Frp) holdt tirsdag tale på Oljeindustripolitisk seminar. Her er hun på besøk på Johan Sverdrup-feltet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix / Equinor / Illustrasjon Radio Haugaland

Listhaug deler ut 69 nye oljelisenser

Olje- og energiminister Sylvi Listhaug (Frp) hadde 69 duggferske letelisenser til olje- og gassnæringen da hun gjestet Sandefjord tirsdag.

Av NTB | 14.01.2020 13:40:58

Natur og miljø: Olje- og energiminister Sylvi Listhaug (Frp) kunngjorde de såkalte TFO-tildelingene på Oljeindustripolitisk seminar i Sandefjord, slik også hennes forgjengere har hatt tradisjon for å gjøre.

Alt i alt har 28 selskaper fått tilbud om eierandeler i 69 nye letelisenser, deriblant 13 lisenser i Barentshavet.

– Jeg er stolt over å kunne tilby så mange nye utvinningstillatelser i årets TFO-runde – den tredje største gjennom tidene, og det på tross av de store tildelingene vi har gjort de foregående årene, sa Listhaug i sin tale.

– Dette er viktig for å sikre lønnsomme arbeidsplasser, verdiskaping og statlige inntekter framover, sa hun.

– Listhaug ga oss akkurat 69 nye grunner til at ikke denne regjeringen bør få fortsette, sier MDGs stortingsrepresentant og nasjonale talsperson Une Bastholm.

– Innen 2050 må verden ha sluttet med fossil energi, og de globale utslippene være lik null. Likevel vil altså Listhaug at Norge skal lete etter mer olje og gass. Det er et svik mot alle som vokser opp i dag, sier hun.

SVs Lars Haltbrekken mener det nå er «helt tydelig» at Frp har festet grepet om oljepolitikken i regjeringen.

– Det lover dårlig for diskusjonen om iskanten senere i år, sier han.

En håndfull aktivister fra Greenpeace Norge, Natur og Ungdom, Spire og Extinction Rebellion møtte tirsdag ettermiddag opp utenfor statsministerboligen i Oslo for å protestere mot lisensene.

– TFO er usedvanlig viktig fordi det er på den måten man får tilgang til nytt areal for sitt selskap, sa næringspolitisk direktør Timmy Hansen i Norsk olje og gass til NTB i forkant av Listhaugs tale.

TFO står for tildeling i forhåndsdefinerte områder. Hansen beskriver det som en «resirkulering» av områder som allerede er åpnet for olje- og gassvirksomhet. Blokkene ligger i områder nær planlagt og eksisterende infrastruktur, og som er velkjente etter flere år med letevirksomhet.

Tildelingen av letelisenser i mindre kjente områder er lagt på is i påvente av den nye forvaltningsplanen for Barentshavet, som legges fram senere i år. Der skal også striden om iskanten avgjøres.

Frps energipolitiske talsperson Terje Halleland mener tirsdagens kunngjøring vitner om en offensiv oljepolitikk.

– Det at så mange aktører ønsker å delta i denne prosessen, øker mulighetene for nye funn og er gode nyheter for alle som er opptatt av framtidig verdiskapning og sysselsetting fra næringen, sier Halleland.

Han påpeker at bransjen er helt avhengig av nye funn for å opprettholde dagens aktivitetsnivå.

Men olje- og energibevegelsen har ikke miljøvernerne med seg.

Bransjen meldte for sin del om store forventninger til kunngjøringen.

Av lisensene som nå deles ut, går 23 til Equinor, deriblant 14 som operatør, mens 17 lisenser går til Vår Energi, 15 til Aker BP, 13 til Neptune, 12 til Lundin og 10 til DNO.

(©NTB)

Flere nyheter: