Menu
Marius Lindvik kunne juble sammen med lagkameratene da gullet var sikret. Foto: Geir Olsen / NTB

Lindvik sikret VM-gull i skiflyging på hjemmebane: – Sinnssykt morsomt

Marius Lindvik fulgte opp gullet fra OL med VM-gull i skiflyging i Vikersund lørdag. Hoppsjef Clas Brede Bråthen mener Lindviks sesong er blant tidenes beste.

Av NTB | 12.03.2022 18:40:10

Sport: Lindvik vant OL-gull i stor bakke i Beijing for en knapp måned siden, og i skiflygings-VM ble det gull igjen.

– Det var deilig. Det var sinnssykt morsomt at det var såpass med folk som dukket opp i bakken og heiet oss fram. Da er det ekstra morsomt å hoppe langt også, sa Lindvik til NRK etter at gullet var sikret.

Han ble dermed første nordmann som har blitt verdensmester i Vikersund. Med gull i OL og skiflygnings-VM i boks, er det spesielt en ting Lindvik har som mål om å vinne.

– Det er hoppuka, da. Den berømte hoppuka. Den skal jeg vinne før jeg gir meg som skihopper. Det er mye annet på agendaen også, sier Lindvik til NTB.

Med VM-gull, i tillegg til OL-gull i stor bakke, verdenscupseieren i Holmenkollen og 2.-plassen i hoppuka denne sesongen, mener hoppsjef Clas Brede Bråthen at sesongen til Lindvik kan måle seg med de aller beste i hopphistorien.

På spørsmål fra NTB om 23-åringen kan holde det skyhøye nivået oppe i ti år til, sier Bråthen at Lindvik har alle forutsetninger for å gjøre det.

– Han har huet, hoppteknikk og kropp til det. Så spørs det om han har motivasjon til det. Har han det, er det mange som kommer til å slite med ham i mange år framover, sier Bråthen til NTB.

I siste og avgjørende omgang sviktet Kraft, som landet på 213 meter. Det gjorde at østerrikeren endte bak slovenske Timi Zajc, som hadde ledelsen før Lindviks siste hopp.

Lindvik svevde ned bakken på hjemmebane og landet på 224,5 meter. Dermed kunne han juble for VM-gull 9,9 poeng foran Zajc på sølvplass, mens Kraft måtte nøye seg med bronse.

Lindvik var best i første og tredje omgang, nest best i 2. omgang og tredje best i den siste.

– Det begynner å bli kjedelig at jeg sier at jeg er tom for ord, men jeg er nesten det hver helg nå. Det er sikkert noen som skulle ønske at jeg var det hele året. Det er helt rått det Marius gjør, det er så høyt nivå at jeg er usikker på om jeg har sett lignende før, sa Bråthen til NRK like etter at gullet ble sikret.

Zajc hadde lørdagens lengste hopp med 243,5 meter i den tredje omgangen. Det var likevel ti meter bak verdensrekorden til Kraft, som hoppet 253,5 meter i nettopp Vikersund i 2017.

– Det er veldig veldig gledelig og godt å se at jeg tar et steg i riktig retning, sa Tande etter sine hopp.

Han har ennå ikke bestemt seg for om han vil delta når det skal konkurreres under verdenscuprennene i skiflyging i Planica om to uker. For ett år siden gikk det veldig galt da Tande falt stygt i skiflygingsbakken i Planica og måtte legges i kunstig koma.

– Jeg vet at jeg skal reise til Planica uansett. Jeg har selvfølgelig lyst til å hoppe mer skiflyging, men det er noe jeg må kjenne på og ta en avgjørelse på når den helgen her er ferdig, sa han.

Han er med når det skal hoppes lagkonkurranse i Vikersund søndag.

Tromsøværingen hoppet 208,5 meter i den første av to omganger lørdag og avsluttet med et hopp på 216 meter i den siste omgangen. Dermed endte Forfang på 10.-plass i skiflygings-VM. Han var full av lovord om sin gullvinnende lagkamerat.

– Det er helt sinnssykt rått å dra ut det nivået han gjør foran hjemmepublikummet. Det er duket for de store drømmene, og så klarer han å levere. Jeg er mektig imponert. Det er bittert ikke å være den som står der selv, men jeg er veldig glad i Marius og unner ham det her, sier Forfang til NTB.

Hvem som blir den siste norske hopperen i søndagens lagkonkurranse er fortsatt uvisst, etter at Robert Johansson måtte stå over lørdagens renn.

Johansson lå på 6.-plass i VM etter fredagens to omganger, men måtte melde pass lørdag grunnet ryggproblemer. Han håper å være klar til søndagens lagkonkurranse.

Det fortalte hopplandslagstrener Alexander Stöckl til NRK før lørdagens renn.

– Han har litt trøbbel i ryggen igjen. Det er ikke altfor mye, men det preger ham litt. Vi har en lagkonkurranse i morgen også, og da har vi vurdert det sånn at han står over i dag. Han skal prøve på nytt i morgen, sa Stöckl.

I tredje omgang i Vikersund økte Lindvik ledelsen til 10,2 poeng før finaleomgangen. Nordmannen hoppet 230 meter etter at Kraft hadde landet et stilrent hopp på 227 meter.

Daniel-André Tande forbedret seg fra fredagens to forsøk. Da endte han med hopp på 197,5 og 201,5 meter. Lørdag hoppet han 207,5 og 215 meter. Han endte på 20.-plass i sammendraget, men smilte bredt etter sitt gode avslutningshopp.

Med i lagkonkurransen får han også med seg Johann André Forfang.

(©NTB)

Flere nyheter: