reklame for Sheiken Bowling
Menu
Marius Lindvik leverte en nær perfekt dag i storbakken i Zhangjiakou og vant gull. Foto: Torstein Bøe / NTB

Lindvik endte gulltørken – hylles for sine egenskaper

Marius Lindviks gull er det første norske i storbakken i OL siden 1964. 21-åringens mentale egenskaper trekkes fram som avgjørende for suksessen.

Av NTB | 12.02.2022 17:43:03

Sport: Lindvik hoppet 140 og 140,5 meter under flomlyset på det imponerende hoppanlegget i Zhangjiakou. Ryoyu Kobayashi ledet med 2,2 poeng etter første omgang, men klarte ikke å tukte nordmannen i finalen. 21-åringen vant med 3,3 poeng til gode på japaneren.

– Jeg har jobbet med dette siden jeg startet med skihopping. Det har vært en drøm siden jeg var liten. Det er helt sinnssykt at jeg står her i dag og har vunnet OL-gull, sa Lindvik til de norske journalistene etterpå.

Han var 2,2 poeng bak Kobayashi etter første omgang, men japaneren greide ikke å matche konkurransens beste svev i finalen. Lindvik fikk 151,3 poeng for finalehoppet.

Toralf Engan vant storbakken i Innsbruck-OL i 1964, men siden den gang hadde det gått 58 år uten norsk hoppgull i storbakken. Lars Bystøl vant det siste norske individuelle OL-gullet da han vant liten bakke i Torino i 2006.

Han trakk også fram Lindviks egenskaper som avgjørende.

– Han er ikke særlig til å komplisere eller gjøre ting vanskeligere enn det trenger å være. Spesielt når hoppteknikken sitter, har han et enkelt perspektiv på ting. På mange måter er han en ideell skihopper i sånne situasjoner, sa Bråthen til NTB.

Det ble tatt videre til landslagstrener Alexander Stöckl, som sto ivrig igjen i pressesonen som sistemann av alle, over en time etter Lindviks bragd.

– Det virker sånn. Det er ikke bare-bare å sitte på toppen som nest siste mann og ta ut det beste hoppet man har gjort så langt i denne bakken. Han er flink til å la fokuset hvile på det han driver med og ikke bli forstyrret av ting som er rundt ham. Han tenker ikke på medalje, men her og nå og fokuserer på det tekniske, sa Stöckl til NTB.

Kobayashi landet på 142 meter i sitt første hopp, fikk 144,8 poeng og ledet foran Lindvik, som var best i kvalifiseringen. Lindvik fikk opp 140,5 meter i sitt første svev i OL-rennet.

Lindvik og Kobayashi var i en klasse for seg lørdag. Karl Geiger fikk bronsen, slått av Lindvik med 14,8 poeng. Tyskeren hoppet seg opp fra 6.-plass etter første omgang.

Halvor Egner Granerud endte på 8.-plass etter hopp på 135 og 135,5 meter.

Granerud har slitt med å få opp farten i tilløpet og har vært et par km/t bak konkurrentene. Farten var betydelig bedre denne gangen.

Daniel-André Tande landet på bare 128 meter etter å ha vist god hopping under trening. Han var 0,2 poeng unna å få hoppe finaleomgangen. Kongsberg-hopperen testet positivt for korona før OL, men kom seg til Beijing denne uken for å bli klar til rennet i storbakken.

Tande var altfor sen i sitt hopp. Ifølge Discoverys hoppeksperter bommet han med minst en meter på kanten og tapte med det rundt sju-åtte meter.

– Jeg kjører jo over hoppkanten. Det er lenge siden jeg har konkurrert. Jeg forsøker jo så godt jeg kan, men det gikk ikke, sa Tande, som var litt mer positiv enn kameraten.

Robert Johansson tok bronsen i OL for fire år siden, men 128,5 meter og 119,3 poeng holdt bare til 32.-plass. Han var 1,1 poeng bak 30.-plassen.

– Man kan ikke komme hit og forvente at det skal gå som for fire år siden. Jeg har gitt alt for å få orden på ting, men det ville seg ikke. Det var noe dritt, sa en skuffet Johansson.

Landslagssjef Clas Brede Bråthen var rørt og snakket om oppreisningen etter den tøffe inngangen til mesterskapet med koronasmitte i laget, skuffelsen i normalbakken og trøbbelet med diskvalifikasjonene i blandet lagkonkurranse.

Det var jevne og stort sett like vindforhold i hoppbakken i begge omganger denne gangen, i motsetning til i normalbakken hvor vindforholdene varierte en del.

De to øvrige nordmennene kom ikke til finaleomgangen.

Flere nyheter: