Menu
Opprørsgeneral Khalifa Haftar, som har forsøkt å gjenerobre Libyas hovedstad Tripoli, forlot forhandlingene i Moskva uten å signere en langvarig våpenhvile. Foto: Ivan Sekretarev / AP / NTB scanpix

Libysk opprørsgeneral forlot Moskva uten å signere fredsavtale

Den libyske krigsherren Khalifa Haftar forlot Moskva uten å signere fredsavtalen som Tyrkia og Russland ville megle fram. Tyrkias president raser mot libyeren.

Av NTB | 14.01.2020 11:55:18

Krig og konflikter: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier han vil gi Haftar en lekse hvis han fortsetter kampene mot den internasjonalt anerkjente regjeringen i Libyas hovedstad Tripoli.

– Vi vil ikke nøle med å lære kuppmakeren Haftar den leksen han fortjener hvis han fortsetter med sine angrep på landets legitime regjering og våre brødre i Libya, sa Erdogan i en TV-sendt tale som ble holdt for partifeller i Ankara tirsdag.

Forhandlingene i Moskva var et forsøk på å få slutt på kampene som brøt ut i 2011 etter at diktatoren Muammar Gaddafi ble drept i et Nato-støttet opprør.

Den skulle sikre en varig våpenhvile mellom Haftars styrker, som har hovedkvarter i Benghazi øst i Libya, og den internasjonalt anerkjente regjeringen i hovedstaden Tripoli.

– Kuppmakeren Haftar undertegnet ikke våpenhvilen. Han sa først ja, men senere forlot han dessverre Moskva, han rømte fra Moskva. Til tross for det, mener vi samtalene i Moskva var positive fordi de viste verdenssamfunnet det sanne ansiktet til kuppmakeren, sa Erdogan.

Samtalene pågikk i sju timer uten at de viktigste aktørene møttes ansikt til ansikt. Russiske og tyrkiske tjenestemenn måtte i stedet gå fra rom til rom for å viderebringe opplysninger om partenes standpunkter. Avtalen ble signert av statsminister Fayez al-Sarraj, mens Haftar og hans delegasjon forlot den russiske hovedstaden uten å slutte seg til avtaleutkastet.

Partene har tidligere blitt enige om en våpenhvile, som trådte i kraft i helgen. Målet med møtet i Moskva var å sikre en mer langvarig fredsavtale.

Nylig besluttet Tyrkia å sende styrker til Libya for å støtte den internasjonale anerkjente regjeringen. Russland har på sin side gitt militær støtte, blant annet i form av leiesoldater, til Haftar, som har sin maktbase i Benghazi og som mange mener demmer opp for ytterliggående islamister i det nordafrikanske landet.

Libya er rikt på olje, det ligger strategisk til ved Middelhavet og fungerer i tillegg som et gjennomfartsland for migranter og flyktninger som forsøker å ta seg til Europa. Mange ulike land har egne interesser knyttet til utviklingen i landet.

Både Haftar og Tripoli-regjeringen er støttet av en rekke ulike militsgrupper.

Ifølge Erdogan vil saken nå diskuteres under samtaler i Berlin søndag, der både europeiske og nordafrikanske land vil delta, samt FN, EU, Den afrikanske union og Den arabiske liga.

Oljerike Libya har vært preget av kaos og konflikt siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre Nato-land styrtet Gaddafi.

(©NTB)

Flere nyheter: