Menu
Forhandlingene om en fredsavtale i Libya, som ledes av FNs spesialutsending Ghassan Salame, er tilbake på sporet i geneve. Foto: Keystone / AP / NTB scanpix

Libyas regjering gjenopptar fredssamtalene

Libyas FN-støttede regjering, som trakk seg fra fredssamtalene tirsdag, er tilbake ved forhandlingsbordet i Genève.

Av NTB | 20.02.2020 19:31:32

Krig og konflikter: Statsminister Fayez al-Serraj og den libyske regjeringen trakk seg fra fredssamtalene etter et angrep mot havnen i Tripoli, utført av opprørsgeneralen Khalifa Haftars LNA-milits.

Angrepet var et brudd på våpenhvilen og kunne ifølge FN ha fått et katastrofalt utfall fordi det rammet tett ved et tankskip lastet med flytende gass.

Torsdag kveld opplyste en talsmann for FNs operasjon i Libya at den libyske regjeringen har besluttet å gjenoppta fredssamtalene.

– Samtalene er i gang igjen, sa talsmannen Jean El-Alam.

Oljerike Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre Nato-land i 2011 styrtet Muammar Gaddafis regime.

Siden har en rekke militsgrupper kjempet om makten, noe som har bidratt til å gjøre Libya til et senter for menneskehandel og et brohode for flyktninger og migranter som forsøker å ta seg sjøveien til Europa.

I april i fjor ble situasjonen ytterligere forverret da opprørsgeneralen Khalifa Haftar og hans milits innledet en offensiv mot Tripoli.

En skjør våpenhvile er formelt på plass, men denne brytes ifølge FN regelmessig.

FN har de siste ukene samlet partene til fredssamtaler i Genève, men uten at dette har resultert i noe gjennombrudd.

(©NTB)

Flere nyheter: