reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Mens Diab talte på libanesisk TV, støtte demonstranter sammen med politiet under en protest mot regjeringen og landets politiske elite, som mange mener har skylden for den massive eksplosjonen som ødela hjemmene til hundretusenvis av libanesere. Foto: Hassan Ammar / AP / NTB scanpix

Libanons statsminister foreslår nyvalg

Libanons statsminister Hassan Diab sier han vil legge fram et lovforslag om å holde nyvalg etter eksplosjonen som la deler av Beirut i ruiner.

Av NTB | 08.08.2020 19:17:57

Krig og konflikter: I en TV-tale fredag ba Diab alle politiske partier om å legge sine uenigheter til side og samarbeide etter katastrofen som har krevd minst 158 liv. Rundt 6.000 er skadd.

Mens demonstrasjonene mot myndighetene herjet i Beirut, sa Diab videre at han er klar for å bli sittende i to måneder til som statsminister. I mellomtiden skal politikerne samarbeide om å gjennomføre strukturelle reformer, foreslo han.

– Vi kan ikke komme oss ut av landets strukturelle krise uten å holde tidlig parlamentsvalg, sa Diab, som tilføyer at han vil foreslå nyvalg i et regjeringsmøte mandag.

Da Libanon holdt valg på ny nasjonalforsamling i mai 2018, var det første gang på ni år. Regjeringen så dagens lys først åtte måneder etter valget, der den sjiamuslimske Hizbollah-bevegelsen gikk seirende ut.

Den sunnimuslimske milliardæren Saad Hariri ble statsminister i en samlingsregjering med 30 statsråder der de fleste av Libanons partier er representert. Hariri gikk av etter store demonstrasjoner i fjor høst. I januar ble Diab ny statsminister i en regjering med 20 statsråder, de fleste av dem teknokrater med støtte fra landets politiske partier.

Flere nyheter: