Menu
Det var voldsomme scener i nærheten av parlamentsbygningen i Beirut tirsdag. Foto: Hussein Malla / AP / NTB scanpix

Libanons nye regjering fikk grønt lys i nasjonalforsamlingen

Libanons nye regjering vant et tillitsvotum i nasjonalforsamlingen i Beirut. I gatene ble over 370 mennesker skadd i voldsomme protester og opptøyer.

Av NTB | 11.02.2020 20:16:27

Krig og konflikter: 45 av de skadde er lagt inn på sykehus, mens resten ble behandlet på stedet, opplyser Røde Kors. Libanesiske sikkerhetsstyrker avfyrte tåregass og brukte vannkanoner utenfor parlamentet i Beirut mot demonstranter som forsøkte å stanse avstemningen.

Det klarte de ikke, selv om en av de folkevalgte møtte opp med et blått øye etter at han ble skadd på vei inn, ifølge nyhetsbyrået AFP. Demonstranter kastet vannflasker mot politikernes kjøretøyer i det de ankom nasjonalforsamlingen.

Human Rights Watch fordømmer maktbruken mot demonstranter og viser til at sikkerhetsstyrker også banket opp folk.

Demonstrantene mener den nye regjeringen ikke innfrir deres krav, og de har heller ingen tro på at Diab skal klare å berge Libanons skadeskutte økonomi.

Den nye regjeringen får nå en formidabel jobb i møte med den verste økonomiske krisen siden borgerkrigen fra 1975 til 1990. Landets gjeld er på over 150 prosent av brutto nasjonalprodukt, og situasjonen er forverret de siste årene med null økonomisk vekst og stor arbeidsledighet.

Diab er en lite kjent akademiker og tidligere utdanningsminister, men han har den mektige Hizbollah-bevegelsen og deres allierte i ryggen.

Protestbevegelsen består av folk på tvers av Libanons sekteriske skillelinjer. De krever omfattende politiske reformer og en slutt på et styre som de ser på som både korrupt og inkompetent.

– Vi avviser denne regjeringen som de sier består av eksperter, men i realiteten tilhører de alle den korrupte styringseliten, sier en demonstrant til lokalt fjernsyn.

Han advarte om at landet står i fare for å bli rammet av en total kollaps som det vil bli nesten umulig å reise seg fra igjen.

– Libanon går gjennom en veldig vanskelig tid som mangler sidestykke. Å komme seg gjennom dette på fredelig vis, er nærmest umulig uten hjelp både fra innsiden og fra utlandet, sa han.

Den nye statsministeren Hassan Diab tar over for Saad Hariri, som i oktober gikk av under omfattende protester mot landets politiske elite.

I tirsdagens avstemning fikk regjeringen tillit fra 63 folkevalgte. Det er flertallet av dem som møtte opp. 20 stemte imot, mens hele 44 parlamentsmedlemmer ikke var til stede.

Myndighetene har seg selv å takke for den stadig forverrede finanskrisen, mener demonstrantene. Mens noen av dem kastet stein utenfor nasjonalforsamlingen, og andre satte fyr på en bank i sentrum av Beirut, lovet Diab å iverksette en kriseplan innen slutten av måneden.

(©NTB)

Flere nyheter: