reklame for Sheiken Bowling
Menu
To aktivister kysser hverandre i en demonstrasjon foran FIfa-museet i Sveits. Foto: Michael Buholzer / Keystone / AP / NTB

LHBTQ-aktivister demonstrerte utenfor Fifa-museet

Flere titalls personer møtte opp på utsiden av Fifas fotballmuseum i Zürich tirsdag. De krevde støtte i forsvaret av LHBTQ-rettighetene under VM i Qatar.

Av NTB | 08.11.2022 18:01:18

Sport: Flere aktivistgrupper deltok i demonstrasjonen i Sveits. Der var enkeltpersoner kledd ut som representanter for Fifa, Qatar og LHBTQ-miljøet.

All Outs kampanjesjef Justin Lessner uttalte etterpå at formålet var å oppfordre VM-lagene, spillerne og sponsorene til å stå opp for LHBTQ-saken i Qatar.

Personene som «representerte» Fifa og VM-verten var bundet fast foran et mål. Det symboliserte at de stoppet LHBTQ-laget fra å score. Qatars representant var kledd som en politimann.

Mot slutten tok Fifas spiller av seg sin t-skjorte og sluttet seg til motstanderlaget for å score et mål. Etterpå kysset aktivistene hverandre for «kjærlighet og likhet».

– Det er opp til Fifa å ta ansvar og gjøre reelle handlinger for rettighetene og forsvaret av LHBTQ-personer i Qatar. Det gjelder ikke bare fansen, men alle som for øyeblikket bor der, sier Pink Cross-sjef Gae Colussi til AFP.

Valget av Qatar som vertskap for fotball-VM er kritisert fra flere hold. Golfstaten har fått omfattende kritikk for sitt forbud mot homofili, behandling av personer tilknyttet LHBTQ+-miljøet og for manglende respekt for kvinners rettigheter.

Mesterskapet sparkes i gang 20. november.

Rundt 50 personer deltok i demonstrasjonen. De holdt oppe plakater med budskap som «kysser for Qatar», «Fifa: Spark bort hatet», «rettigheter, ikke grådighet» og «skeive mot korrupsjon».

Han mener Fifa har vært «ekstremt stille i saken». Det internasjonale fotballforbundet har i det stedet sendt ut et brev til VMs deltakernasjoner og bedt dem legge politikken til side under sluttspillet.

(©NTB)