Menu
Bjørn Gunnar Husby, medlem utvalg for oppvekst, Haugesund Venstre. FOTO: Elise Hettervik

LESERINNLEGG: – Å være norsk er så mangt

At Atika Hegic (20) fra Haugesund skal delta i Miss Norway har skapt en del negative reaksjoner i sosiale medier. Hegic kommer fra Bosnia, og er oppvokst i Haugesund.

Av Egil M Solberg | 27.01.2020 07:55:23

Leserinnlegg av Bjørn Gunnar Husby, Haugesund Venstre: Hegic kommer fra Bosnia, og er oppvokst i Haugesund. For noe betyr dette at hun ikke er norsk.

LES OGSÅ: Haugesunder deltar i Miss Norway

Å være et ungt menneske og ha tilhørighet til to land er utfordrende. Blir man ikke akseptert som verken norsk eller f.eks bosnisk, kan man bli stående i en identitetsspagat, og oppleve manglende tilhørighet.

Å bli definert av andre har mye å si for hvordan man definerer seg selv. Men Atika Hegic og andre med utenlandsk bakgrunn bør selv få definere sin identitet. Og for noen kan det bety å være tokulturell, både norsk og f.eks. bosnisk.

I Norge har vi gjennom historien definert mennesker og gruppe som ikke fullgode nordmenn.

Eksempler kan være samer, kvener og romanifolk. En slik ekskludering av mennesker eller grupper fra felleskapet fører til polarisering, konflikter, lukkede miljøer og skam.

Norge er et flerkulturelt samfunn, og det å være norsk består av mer enn å være hvit og ha beste- og oldeforeldre fra Norge.

 

Flere nyheter: