Menu
Inggard Lereim er kritisk overfor Norges Fotballforbund. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Lereim om NFFs Serbia-plan: – Veldig overrasket

Idrettslegen Inggard Lereim er kritisk til at Norges Fotballforbund (NFF) sikter mot å spille Serbia-kampen foran et utsolgt Ullevaal stadion.

Av NTB | 10.03.2020 17:01:36

Sport: – Jeg er veldig overrasket over at fotballforbundet jobber for å ha fulle tribuner. Dette er jo absolutt ikke i overensstemmelse med råd fra Verdens helseorganisasjon (WHO), Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) og andre instanser både nasjonalt og internasjonalt, sier Lereim til NTB.

Det uttalte han noen timer før Folkehelseinstituttet (FHI) tirsdag gikk ut med en anmodning. FHI anbefaler å avlyse eller utsette alle arrangementer med over 500 deltakere.

For alle offentlige arrangementer med mer enn 100 deltakere anbefales risikovurdering før gjennomføring, opplyser instituttet.

Også fra Helsedirektoratet er anbefalingen tomme tribuner mot Serbia.

– Når det gjelder landskampen er jeg redd dette betyr, for meg som for mange andre som har stor glede av fotball, at vi anbefaler at det ikke gjennomføres med publikum på Ullevaal om 14 dager, sier helsedirektør Bjørn Guldvog på spørsmål fra NTB på en pressekonferanse.

– Jeg skjønner at det er uendelig trist ikke å ha tilskuere på denne viktige kampen, men som sagt: Dette er jeg overrasket over og synes er litt underlig.

En rekke idrettskonkurranser verden rundt er avlyst, og mange går også for tomme tribuner. Verdenscupen i langrenn og hopp i Holmenkollen ble sist helg arrangert uten publikum på tribunene.

Ullevaal stadion er utsolgt (vel 27.000 tilskuere) til Serbia-kampen. Vinner Norge den og så mot enten Skottland eller Israel, er A-landslaget klart for EM for første gang på 20 år.

– Vi kan ikke legge skjul på at den kampen er ekstremt viktig. Å spille på et fullsatt Ullevaal stadion eller et tomt Ullevaal stadion, det er en stor forskjell. Og så må vi forholde oss til den informasjonen som til enhver tid er tilgjengelig. Nå må vi gå inn i en dialog med smittevernoverlegen.

Lereim drar paralleller fra fotballen til en jobb han står overfor om kort tid.

Han er medlem i et etisk råd innen Norges idrettsforbund og ble nylig anmodet om å sitte i en gruppe som kunne uttale seg om aspekter rundt virusutbruddet

Tirsdag ble det klart at en annen av kampene i nasjonsligaomspillet, mellom Slovakia og Irland, skal spilles med tomme tribuner. Det skjer 26. mars, samme dag som Norge møter Serbia.

Mandag sendte NFF en liste med forebyggende tiltak til smittevernoverlegen i Oslo i håp om å kunne ha publikum på kampen.

Lereim har jobbet innen idretten i flere tiår, mye med antidopingarbeid, og også som medisinsk ansvarlig i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

– Det er mange som er ute med meninger i ulike retninger. Noen mener myndighetene skal være strengere. Andre er mer opptatt av konsekvensene det vil få, sier NFFs direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt Gro Tvedt Anderssen til NTB.

– Jeg skal på vegne av FIS være medisinsk ansvarlig under skiflygings-VM i Planica. Der er det allerede bestemt at det ikke blir publikum til stede. Alle innganger vil være sperret. Dette er et arrangement der det var ventet 50.000 tilskuere, og i likhet med fotballkampen skjer det utendørs, sier Lereim.

(©NTB)

Flere nyheter: