Menu
Polske myndigheter nekter hjelpeorganisasjoner og medier tilgang til grenseområdet mot Hviterussland, der flyktninger og migranter skjuler seg i skogen i håp om en bedre framtid i EU. Denne kvinnen og barna hennes har satt opp et lite telt på hviterussisk side av grensa. Foto: AP / NTB

Leger Uten Grenser trekker seg ut Polen

Leger Uten Grenser (MSF) får ikke tilgang til polsk side av grensa mot Hviterussland og trekker seg nå ut av landet.

Av NTB | 07.01.2022 16:54:26

– Polske myndigheter fortsetter å nekte humanitære organisasjoner tilgang til menneskene som befinner seg på grensen mellom Polen og Hviterussland, opplyser hjelpeorganisasjonen.

Leger Uten Grenser har siden oktober jobbet for å få adgang til grenseområdet, men uten å lykkes. Nå gir de opp.

– Vi vet at det fortsatt er folk som krysser grensen og gjemmer seg i skogen og som trenger hjelp, men selv om vi er forpliktet til å hjelpe folk på flukt uansett hvor de måtte være, har vi ikke klart å nå fram til dem i Polen, sier nødhjelpskoordinator Frauke Ossig i Leger Uten Grenser.

Minst 21 flyktninger og migranter har hittil mistet livet under de vanskelige forholdene, og hjelpeorganisasjonen frykter at flere vil dø i den strenge vinterkulden dersom de ikke får mat, vann, varme klær og medisinsk hjelp.

Tusenvis av flyktninger og migranter har siden sist sommer forsøkt å ta seg inn i EU via Polen, Litauen og Latvia. Polske myndigheter har svart med å sette opp grensegjerde, sende soldater og erklære unntakstilstand. Hjelpeorganisasjoner og medier nektes adgang til grensa.

Polske grensevakter har ved flere anledninger også tvangsreturnert flyktninger og migranter til Hviterussland, noe som har fått mange til å gjemme seg i skogen langs grensa.

(©NTB)

Flere nyheter: