reklame for Utvik Autoservice
Menu
6. april pågrep politiet leger som krevde bedre lokaler og utstyr til å behandle covid-19-pasienter i Quetta i Pakistan. Foto: Arshad Butt / AP / NTB scanpix

Leger sultestreiker med krav om smittevernutstyr i Pakistan

Pakistanske leger og sykepleiere har gått til sultestreik med krav om at de får bedre smittevernutstyr i kampen mot koronaviruset.

Av NTB | 25.04.2020 22:47:29

Krig og konflikter: Rundt 30 leger og sykepleiere deltar i selve sultestreiken, mens 200 andre slutter seg til dem i daglige demonstrasjoner, ifølge arrangøren Grand Health Alliance i den hardest rammede provinsen Punjab.

Demonstrantene har fortsatt å gå på jobb, mens de bytter på å protestere utenfor helsemyndighetenes kontorer i provinshovedstaden Lahore.

I flere uker har helsearbeidere klaget over at landets sykehus lider av kronisk mangel på smittevernutstyr. Over 50 leger som ba om mer utstyr i byen Quetta, ble pågrepet tidligere i april.

– Vi kommer ikke til å slutte før regjeringen lytter til våre krav. De har konsekvent nektet å innfri kravene våre, sier legen Salman Haseeb.

Haseeb leder Grand Health Alliance og forteller at han ikke har spist siden 16. april.

– Vi kjemper i frontlinjen mot dette viruset, og hvis vi ikke beskyttes, så er hele befolkningen i fare, sier han.

På ett sykehus i byen Multan ble rundt 30 ansatte smittet av viruset, ifølge foreningen.

Punjab-provinsens helsedepartement hevder at sykehusene nå har fått tilfredsstillende smittevernutstyr etter at det er ryddet opp i «etterslepet».

Tidligere i april kunngjorde provinsregjeringen at helsearbeidere som står i bresjen under koronautbruddet, vil bli belønnet med lønnsbonus og livsforsikring.

Lørdag døde en øre-nese-hals-spesialist som jobbet på covid-19-avdelingen på et offentlig sykehus i Peshawar, av sykdommen, opplyser sykehusdirektør Shehzad Akbar.

Dødsfallet i provinsen Khyber Pakhtunkhwa har ført til nye krav om strengere tiltak fra regjeringen og innføring av portforbud for å hindre smittespredning.

Helsearbeidere verden over har siden starten av pandemien slitt med mangel på nødvendig smittevernutstyr.

Minst 150 helsearbeidere har testet positivt for viruset, og flere leger og sykepleiere har dødd av covid-19, blant dem en 26-årig nyutdannet lege.

Punjabs helsearbeiderforening støtter alliansen og krever også at helsepersonell får tilfredsstillende karantenevilkår.

Nesten halvparten av de over 12.000 bekreftede koronatilfellene i Pakistan, er påvist i Punjab. Antallet smittetilfeller i landet antas å være langt høyere, men det er stor mangel på testing i landet med 215 millioner innbyggere.

Den muslimske fastemåneden ramadan begynte offisielt i Pakistan lørdag. Mange er bekymret for at de relativt milde restriksjonene som er innført mot samlinger i landets moskeer, ikke vil bidra til å hindre en rask spredning av koronaviruset.

(©NTB)

Flere nyheter: