Menu
Nyttårsaften meldte myndighetene om ny smitterekord, men det lot ikke til å legge en demper på denne feiringen i Beirut. Puber og nattklubber fikk åpne i desember, men helsemyndighetene ba folk være forsiktige under feiringen. Foto: Hussein Malla / AP / NTB

Leger frykter koronakatastrofe i Libanon

Libanesiske sykehus er i ferd med å fylles opp av covid-19-pasienter, advarer helsepersonell i kjølvannet av kraftig smitteøkning.

Av NTB | 02.01.2021 20:23:05

Medisin og helse: Først i februar ventes de første leveransene av koronavaksinen fra Pfizer-Biontech til Libanon, der over halvparten av befolkningen ifølge FN lever i fattigdom.

Da Libanons nasjonale innsatsgruppe for covid-19 møttes lørdag, anbefalte de at landet på ny stenges ned i tre uker. Rådet støttes av helsekomiteen i parlamentet, opplyser gruppens leder Petra Khoury.

– De 50 private sykehusene som tar imot covid-19-pasienter i landet, er nå nesten fulle, sier Sleiman Haroun, leder for foreningen for privatsykehus, som kaller situasjonen for «katastrofal».

– Pasienter venter nå i kø på en ledig seng, sier Haroun.

Flere sykehus har bedt Røde Kors om å la være å overføre pasienter til dem. I stedet frakter organisasjonen pasienter til Bekaa i øst eller Nabatiyeh i sør, opplyser libanesisk Røde Kors’ president Georges Kettaneh.

Private fester og sammenkomster i høytiden har bidratt til en dramatisk økning i smitten, ifølge Khoury.

Libanon har påvist nesten 184.000 koronatilfeller og rapportert om 1.466 dødsfall blant en befolkning på rundt 6 millioner innbyggere. Torsdag meldte myndighetene om ny smitterekord med 3.500 nye tilfeller.

Samme dag som koronavaksineringen startet i Norge i romjulen, opplyste helsedepartementet i Libanon at den første leveransen av vaksinen ankommer i midten av februar. Myndighetene har sikret seg nok doser til å vaksinere 15 prosent av befolkningen, men håper å få flere vaksiner gjennom det internasjonale vaksineinitiativet Covax.

Libanon sliter fra før med sin verste økonomiske krise siden borgerkrigen. I året som har gått, har Libanons valuta tapt seg nesten 80 prosent i verdi, mens priser, arbeidsledighet og inflasjonen har steget.

I august ble Beirut rammet av en katastrofal eksplosjon som krevde over 200 menneskeliv og la deler av hovedstaden i ruiner.

De private sykehusene har totalt 850 sengeplasser, hvorav 300 på intensivavdelinger.

Etter å ha innført strenge restriksjoner i høst, lettet myndighetene på koronareglene. Før ferien i desember fikk nattklubber og barer gjenåpne. Det førte til kritikk fra helsepersonell, som alt da advarte om fare for kritisk mangel på intensivplasser.

De siste tre ukene har intensivavdelingene blitt stadig fullere, og 90 prosent av sengekapasiteten er nå fylt på sykehusene i Beirut.

(©NTB)

Flere nyheter: