Menu
Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket vil ha alle fakta på bordet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Legemiddelverket kaller USAs vaksinestans dramatisk

Amerikanske myndigheter vil midlertidig stanse bruken av Johnson & Johnsons koronavaksine. – Få alle fakta på bordet, sier Legemiddelverket i Norge.

Av NTB | 13.04.2021 13:49:30

Medisin og helse: – Dette er en dramatisk vending etter at det er oppdaget flere alvorlige tilfeller med blodpropp i USA. EMA har allerede startet granskning av denne vaksinen. Nå gjelder det å få alle fakta på bordet, skriver medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i en SMS til Dagbladet.

Legemiddeltilsynet FDA og folkehelseinstituttet CDC vil midlertidig stanse bruken i USA mens de fortsetter å granske seks blodpropptilfeller.

Så langt er det ikke etablert noen klar årsakssammenheng mellom de sjeldne blodpropp-tilfellene og vaksinen. De ber likevel om stans i vaksineringen på føderale sentre og i delstatene, melder The New York Times.

– Det er jo sånn at Johnson & Johnson-vaksinen nå skal leveres til mange land i Europa og er planlagt å bli et viktig tilskudd til vaksineprogrammet i Norge, sier Hortemo til NTB.

I likhet med Madsen fremhever han at EUs legemiddeltilsyn (EMA) allerede har startet en signalprosedyre på bakgrunn av noen få tilfeller av blodpropp i vener som leder blodet fra hjernen.

– Det er allerede startet en prosess, men det er viktig å understreke at det ikke er etablert noen årsakssammenheng og at tilfellene er ekstremt sjeldne, sier overlegen.

– De vurderingene vi nå gjør i Europa, vil i stor grad basere seg på opplysningene fra USA hvor vaksinen er tatt i bruk, forklarer Hortemo.

I USA har over 6,8 millioner personer blitt vaksinert med Johnson & Johnson-vaksinen, som kun krever én dose.

Torsdag kommer FHI også med en vurdering av koronavaksinen til AstraZeneca som har vært satt på pause i Norge siden 11. mars.

Overlege Sigurd Hortemo i Legemiddelverket er spent på hvilke problemer USAs legemiddeltilsyn FDA har sett og hvilke vurderinger som gjøres.

Folkehelseinstituttet (FHI) vil torsdag offentliggjøre sine vurderinger om koronavaksinen til Johnson & Johnson, som ankommer Norge i andre halvdel av april.

(©NTB)

Flere nyheter: