reklame for Sheiken Bowling
Menu
Presidenten i Tyrkias legeforening krever gransking av påstander om at tyrkiske styrker har benyttet kjemiske våpen i angrep mot kurdisk milits i nabolandet Irak. Dette bildet viser forsvarsminister Hulusi Akar (t.h.) i det tyrkiske flyvåpenets kommandosentral i Ankara. Foto: AP / NTB

Lederen i Tyrkias legeforening anklages for terrorstøtte

Presidenten i Tyrkias legeforening krevde gransking av hærens angivelige bruk av kjemiske våpen mot kurdere i Irak. Nå er hun terrortiltalt.

Av NTB | 23.12.2022 21:34:48

Politikk: Fredag møtte Sebnem Korur Fincanci i retten i Istanbul, tiltalt for å ha spredt Terrorist-propaganda. Det straffes med opptil 13 års fengsel i Tyrkia.

Bakgrunnen for tiltalen er Fincancis krav om gransking av påstander om at den tyrkiske hæren har benyttet kjemiske våpen under angrep mot kurdiske militssoldater i Nord-Irak.

Flere medier med bånd til Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) har meldt at 17 kurdiske militssoldater er drept i slike angrep.

Fincancis krav om gransking er stemplet som «bakvaskelse» av det tyrkiske forsvarsdepartementet, og president Recep Tayyip Erdogan har anklaget den 63 år gamle legen og tidligere professoren for «å tale terrorens språk».

– Som forkjemper for menneskerettigheter har jeg et ansvar for å forsvare ytringsfriheten og allmennhetens rett til informasjon, sa hun i retten.

Fincanci fastholdt sitt krav om «en effektiv etterforskning» av påstanden om Tyrkias bruk av kjemiske våpen, blant annet ved å undersøke steder der slike våpen skal ha blitt brukt, samt å obdusere noen av de angivelige ofrene. Deretter ble hun varetekten av henne forlenget til neste rettsmøte som er berammet torsdag.

– Korur Fincanci er en fremtredende ekspert på dokumentasjon av tortur, heter det i en felles uttalelse fra Amnesty International, Human Rights Watch og flere andre menneskerettsorganisasjoner.

– Hun bør hylles for sitt arbeid, ikke straffes, sier lederen i World Medical Association, Frank Ulrich Montgomery.

Fincanci ble pågrepet 26. oktober og har sittet i varetekt siden. Fredag ankom hun rettslokalet med knyttneven høyt hevet og ble møtt med jubel fra tilhørerbenken.

Det er ikke første gang Fincanci har utfordret Erdogan og det tyrkiske regimet,

(©NTB)

Flere nyheter: