Menu
USAs president Joe Biden diskuterte fredag Ukraina-krisen med lederne for en rekke allierte land. Foto: Alex Brandon / AP / NTB

Ledere for Nato-land drøftet Ukraina

USAs president Joe Biden diskuterte fredag Ukraina-krisen med en rekke europeiske ledere og Nato-sjef Jens Stoltenberg.

Av NTB | 11.02.2022 19:35:28

Krig og konflikter: Samtalene skulle begynne fredag ettermiddag norsk tid, ifølge Det hvite hus. Tysklands statsminister Olaf Scholz, Frankrikes president Emmanuel Macron og den britiske statsministeren Boris Johnson var blant dem som etter planen skulle delta på telefonkonferansen.

Det skulle også Canadas statsminister Justin Trudeau, Italias statsminister Mario Draghi og EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen. Et viktig tema var «koordinering av diplomati og avskrekking».

– Vi står samlet og forberedt på ethvert scenario, skrev Stoltenberg på Twitter etter møtet.

I stedet hevder russerne at Nato-land øker spenningen ved å sende våpen til Ukraina og flytte flere styrker til Øst-Europa.

De vestlige landene er på sin side uroet som følge av de store militære styrkene som Russland har utplassert nær Ukraina.

Ifølge den norske etterretningssjefen Nils Andreas Stensønes er det utplassert over 150.000 russiske soldater nær Ukrainas grenser.

Mange av dem er i gang med det Russland beskriver som militærøvelser.

Også i Hviterussland deltar russiske styrker i en øvelse, og i tillegg har det fredag vært marineøvelser i Svartehavet.

Stensønes påpeker at Russland har framsatt krav og at det er opplagt at Vladimir Putin ønsker resultater.

– Oppnår de tilstrekkelig uten å gå inn, vil Russland unngå bruk av militærmakt, sa Stensønes til NTB da E-tjenestens nye trusselvurdering ble presentert fredag.

Han mener det er vanskelig å si om Putin vil bruke militærmakt om han ikke oppnår det han ønsker på andre måter.

Nederland og Sør-Korea har gjort det samme, etter at USA endret sitt reiseråd torsdag og ba alle amerikanere forlate Ukraina så fort som mulig.

Regjeringen i Ukraina var kritisk til USAs oppfordring. Den må ikke tolkes som at en russisk invasjon er nær forestående, sa utenriksminister Dmytro Kuleba.

I stedet håper ukrainske myndigheter fortsatt at krisen kan løses med diplomatiske midler. Ukrainske og russiske forhandlere satt natt til fredag i et ni timer langt møte i Berlin.

Temaet her var situasjonen i Øst-Ukraina, hvor det har vært væpnet konflikt helt siden 2014. Med ujevne mellomrom har det vært kamper mellom ukrainske regjeringsstyrker og separatister som støttes av Russland.

Fredag var den britiske forsvarsministeren i Moskva, hvor han hadde samtaler med sin russiske motpart Sergej Sjojgu.

– Den militær-politiske situasjonen i Europa blir stadig mer spent, og det er ikke vår feil, hevdet Sjojgu før samtalene.

Han beskyldte vestlige land for å presse våpen på Ukraina og ga uttrykk for et heller dystert syn på relasjonene til Storbritannia.

Etter møtet holdt Wallace en pressekonferanse på den britiske ambassaden i Moskva. Han sa at Storbritannia kun utstyrer Ukraina med defensive våpen – og at britiske soldater som har gitt ukrainerne trening i å bruke våpnene, snart skal reise hjem.

USA har advart om at Russland kan komme til å invadere Ukraina i løpet av noen dager. Russiske myndigheter avviser at de har planer om noe slikt.

Parallelt med styrkeoppbyggingen har Russland rettet en rekke sikkerhetspolitiske krav til USA og Nato. Et hovedkrav er at Ukraina aldri må bli Nato-medlem.

Som følge av den spente situasjonen har flere vestlige land bedt sine borgere forlate Ukraina. Fredag ble nordmenn i landet bedt om å reise hjem.

Også mellom Russland og vestlige land har det vært en rekke møter for å finne løsninger på krisen.

(©NTB)

Flere nyheter: