Menu
Widerøe innstiller flere flygninger i Nordland på grunn av for lavt lufttrykk i Nord-Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Lavt lufttrykk rammer flytrafikken i Nord-Norge

Widerøe innstiller en rekke avganger som følge av lavt lufttrykk. Dette har aldri skjedd før, ifølge Widerøe. Særlig Nord-Norge rammes, og verre skal det bli.

Av NTB | 10.02.2020 09:46:09

Økonomi og næringsliv: Aldri tidligere har Widerøe måttet kansellere avganger på grunn av lavt lufttrykk.

– Jeg har snakket med erfarne piloter hos oss. De har aldri opplevd dette tidligere, sier kommunikasjonssjef Catharina Solli til NTB.

Ved 9-tiden mandag var det 23 kansellerte flyavganger ved Bodø Lufthavn. I tillegg er det innstillinger ved en rekke andre flyplasser på Helgeland. Blant annet er fly som skal videre nordover og til Trondheim, rammet.

Utover mandag beveger lufttrykket seg nordover mot Bodø og Tromsø, og dermed forflytter også problemene med flytrafikken seg.

Solli understreker at det tar tid å få i gang en normal trafikk igjen fordi både fly og besetning i mange tilfeller er på feil plass.

– Det har begynt å stabilisere seg på Vestlandet, men at det blir verre utfordringer gjennom hele dagen, er vi ikke i tvil om, sier Solli.

Lufttrykket spiller blant annet inn når flyene skal landet. Pilotene stiller da inn flyets instrumenter etter en rekke værforhold, deriblant lufttrykket, for å måle hvor langt unna bakken flyet er.

– Dette er kritisk for å ivareta sikkerheten. Derfor opererer vi ikke nå, sier hun.

Solli beklager til de rammede passasjerene.

– Vi er lei oss for at passasjerene rammes og vet det blant annet er viktige legeavtaler som skal nås og studenter som skal hjem etter helga.

Rammede reisende blir kontaktet via sms, eller direkte fra flyplassene.

Hos SAS er det til sammen 34 innstilte avganger mandag morgen.

– Cirka halvparten av disse skyldes teknikk, den andre halvparten skyldes været, opplyser selskapets pressetalsmann Kristian de Place Gamborg Hansen til Dagbladet.

Seinere mandag ventes ekstremværet Elsa å slå inn over Agder, Vestland og Møre og Romsdal.

– Vi regner med at trafikken blir påvirket, sier Hansen.

Problemene startet på Vestlandet i 19.30-tiden søndag kveld. Tidlig mandag morgen ble avganger på Røros kansellert, og lufttrykket ligger i morgentimene over Helgeland.

Innstillingene gjelder kun Widerøes minste flytype Dash 8 fordi disse flyene ikke er sertifisert for å fly i så lavt lufttrykk.

Lufttrykket har beveget seg vekk fra Vestlandet, men mandag morgen var det fortsatt innstillinger eller forsinkelser i Førde, Sandane i Gloppen og Sogndal, ifølge NRK.

(©NTB)

Flere nyheter: