Menu
Tonen var tilsynelatende gemyttlig da utenriksministrene Antony Blinken og Sergej Lavrov stilte opp til fotografering i forkant av fredagens møte om Ukraina. Foto: Alex Brandon / Pool / AP / NTB

Lavrov: – Skal få skriftlig svar fra USA

Utenriksministrene Antony Blinken og Sergej Lavrov holder døren åpen for nye møter og mer dialog for å løse striden om Ukraina.

Av NTB | 21.01.2022 13:36:03

politikk: Møtet mellom Blinken og Lavrov i Genève fredag ble avsluttet om lag en halvtime tidligere enn ventet.

– Vi endte med en avtale om at vi vil motta skriftlige svar på alle våre forslag neste uke, sa Lavrov etterpå.

Den russiske utenriksministeren håper «følelsene vil avta» nå i etterkant av samtalene.

Blinken sa det ikke ble noe gjennombrudd på møtet, men at partene har fått bedre forståelse for hverandres posisjoner. Han sa at USA vil formidle «bekymringer og ideer» skriftlig til Russland neste uke.

I vestlige land er det frykt for at Russland skal invadere Ukraina. Russerne har utplassert store styrker nær den ukrainske grensa, men nekter for å ha invasjonsplaner.

– Vi regner ikke med å løse uenighetene våre her i dag. Men jeg håper og forventer at vi kan teste om det fortsatt finnes en farbar vei basert på diplomati og dialog, sa Blinken.

– Dette er et kritisk øyeblikk, la han til.

Lavrov sa at heller ikke han ventet noe gjennombrudd i denne omgang.

Noen timer senere var tonen noe mer positiv. Lavrov tok til orde for nye utenriksministermøter, og Blinken ville ikke utelukke et nytt toppmøte mellom Vladimir Putin og Joe Biden.

I forkant av møtet gjentok Russland noen av sine svært vidtgående krav til USA og Nato: Ukraina må ikke bli Nato-medlem, Nato-våpen må ikke utplasseres nær Russlands grenser – og i tillegg må Nato-styrker trekkes ut av østeuropeiske Nato-land.

For USA og europeiske land er disse kravene fullstendig uakseptable. Men USA har lansert noen andre forslag i et forsøk på å komme Russland i møte.

Ett av disse er å gjenopplive INF-avtalen, som forbød USA og Russland å utplassere landbaserte mellomdistanseraketter.

Ifølge amerikansk etterretning finnes det russiske planer om operasjoner i Ukraina som kan danne påskudd for en invasjon.

Anklagene avvises av Russland, som nekter for å ha noen planer om å rykke inn i nabolandet.

Blinken advarer om en «forent, rask og kraftfull» respons hvis Russland likevel invaderer. USA og europeiske land har tidligere varslet nye økonomiske sanksjoner mot Russland hvis russiske soldater krysser grensa.

Den amerikanske utenriksministeren ber russerne trekke sine styrker bort fra grenseområdene dersom det faktisk stemmer at de ikke har noen aggressive intensjoner.

I forkant av møtet var begge parter tilsynelatende opptatt av å senke forventningene.

Samtidig kritiserte Lavrov det han kalte «anti-russisk hysteri» i vestlige land. Han sa at USAs respons neste uke vil vise om partene er «på rett spor» eller ikke.

Parallelt med ønsket om dialog har USA anklaget Russland for å prøve å gjenopplive Sovjetunionen med trusler og maktbruk.

(©NTB)

Flere nyheter: