Menu
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov (til venstre) var tirsdag i Algerie, der han blant annet møtte president Abdelmadjid Tebboune. Flere EU-land har ønsket at Algerie skal øke gassleveransene, slik at unionen kan bli mindre avhengig av russisk gass. Foto: Det russiske utenriksdepartementets pressetjeneste via AP / NTB

Lavrov på besøk til gassleverandøren Algerie

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov besøkte gassprodusenten Algerie tirsdag. Landet leverer rundt 11 prosent av gassen til EU, og flere EU-land vil ha mer.

Av NTB | 11.05.2022 02:45:53

Økonomi og næringsliv: Til sammenligning får EU rundt 47 prosent av gassen sin fra Russland.

Algeries representanter avsto fra å stemme når FNs hovedforsamling i mars vedtok en resolusjon der det ble krevd at Russland umiddelbart trakk seg ut av Ukraina.

– Vi setter veldig pris på Algeries gjennomtenkte, objektive og balanserte posisjon rundt Ukraina-spørsmålet, sa Lavrov til journalister etter å ha møtt Algeries president Abdelmadjid Tebboune og utenriksminister Ramtane Lamamra.

Italia, Spania og andre EU-land er blant dem som har sett til Algerie når unionen forsøker å gjøre seg mindre avhengig av russisk olje og gass.

Men Algerie, som ønsker å bevare den langvarige alliansen med Russland, har signalisert at de ikke har kapasitet til det på kort sikt.

På spørsmål om Algeries gassleveranser, svarte Lavrov at Russland, Algerie og andre gassleverandører «mener at vi må respektere avtaler som allerede har blitt inngått».

Ifølge Lavrov var det handel mellom landene til mer enn 3 milliarder dollar i fjor, trass i koronapandemien. «Mange russiske selskaper» er interessert i å samarbeide med algeriske selskaper, særlig innen energi og medisin, het det videre.

Lavrov la til at de to landene har diskutert å «styrke det militære og tekniske samarbeidet».

Russlands president Vladimir Putin snakket med Tebboune i april om «samarbeid innen Opec+, samt om situasjonen i Ukraina», ifølge det statlige, russiske nyhetsbyrået Tass.