Menu
Direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet tror de strenge tiltakene som gjelder denne uken ikke vil være nødvendige hvis smittetallene fortsetter å synke. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Laveste smittetall siden oktober

I forrige uke var antall smittetilfeller i Norge det laveste siden oktober i fjor. Men også antallet som tester seg faller.

Av NTB | 27.01.2021 04:23:07

Medisin og helse: Vi må helt tilbake til uken 19.–25. oktober for å finne like lave smittetall i Norge som i forrige uke, viser en gjennomgang av tall fra MSIS og FHI som Aftenposten har gjennomført.

Rundt 2.200 nye smittetilfeller ble påvist i Norge i uke 3. Det tilsvarer en nedgang på nærmere 27 prosent fra uken før. En del av nedgangen i smittetallene kan forklares med at færre testet seg ettersom antallet tester falt med 20 prosent i samme tidsrom, men nedgangen er såpass stor at det ikke er hele forklaringen.

Siden 4. januar har smittepresset i Norge hatt et reproduksjonstall på 0,65, noe som er det laveste FHI har anslått siden mai i fjor.

Smittenedgangen skjer også i Oslo, men i hovedstaden går smitten noe mindre tilbake enn i resten av landet, med 18,7 prosent fra uken før.

Smittetallene gikk kraftig ned allerede før statsminister Erna Solberg i helgen innførte nye strenge nasjonale tiltak og store deler av Østlandet stengte ned.

– Hvis smittetallene fortsetter å synke, tror vi det ikke vil være nødvendig med så strenge tiltak som vi har denne uken. De ekstra tiltakene som ble innført i helgen, er først og fremst for å få bedre oversikt, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

(©NTB)

Flere nyheter: