Menu
Frankrike holder andre valgrunde i lokalvalget etter at valget først ble utsatt på grunn av koronapandemien. Velgerne var påbudt å ha å seg ansiktsmasker. Valgdeltakelsen ser ut til å bli svært lav. Her fra et valglokale i Paris. Foto: Christophe Ena, AP/NTB scanpix.

Lav valgdeltakelse i Frankrike

Millioner av franske velgere droppet å delta i siste runde av lokalvalget søndag. Frankrikes president Emmanuel Macrons parti ventes å gå på en smell.

Av NTB | 28.06.2020 20:48:55

Politikk: Bare en tredel av velgerne hadde møtt opp og stemt klokken 17, tre timer før valglokalene stenger, opplyser landets innenriksminister.

Den foreløpige valgdeltakelsen på 34,7 prosent er lavere enn den var ni timer inn i den første valgrunden 15. mars som endte med rekordhøye 55 prosent fraværsrate. Tre meningsmålingsbyråer har anslått at valgdeltakelsen ikke vil bli på mer enn 41 prosent innen valglokalene stenger, mot 62,2 prosent i 2014-valget.

Søndagens valg er annen omgang i lokalvalget som skulle vært holdt 22. mars, men som ble utsatt på grunn av koronaviruset. Velgerne var påbudt å bruke ansiktsmasker og ble oppfordret til å ta med sine egne penner for å redusere smitterisikoen.

Statsminister Édouard Philippe erklærte i 20.30-tiden seier i kampen om borgermesterstillingen i Le Havre. Det var sagt at dersom han tapte, ville det blitt stilt spørsmål ved hans rolle som statsminister.

Det franske høyrefløypartiet Nasjonal samling (RN), som ledes av Marine Le Pen, ligger an til å få sin første borgermesterpost i en fransk storby med mer enn 100.000 innbyggere, skriver Reuters.

Partiet ligger an til seier i den sørfranske byen Perpignan, viser valgdagsmålingene.

De grønne ligger an til å beholde borgermesterstillingen i Grenoble og har store forhåpninger i Lyon, Toulouse, Strasbourg, Tours og Besancon.

Sosialistpartiet og deres grønne og kommunistiske allierte håper å beholde borgermesteren i Paris og også å ta Marseille fra de konservative Les Républicains.

Macrons eneste håp ligger i Strasbourg. Ingen andre steder har han særlig utsikter for suksess, trass i enkelte omstridte allianser med Les Républicains.

Les Républicains på sin side har håp om å holde stillingen fra valget i 2014, da de tjente stort på daværende president François Hollandes manglende popularitet.

Frankrikes president Emmanuel Macrons sentrumsparti LREM ventet tap etter en mislykket valgkamp i Paris, der Sosialistpartiets Anne Hidalgo tok en klar ledelse som borgermesterkandidat i første omgang i mars.

Frankrikes grønne, ofte alliert med venstresiden, håper å bygge videre på valget til EU-parlamentet i fjor da de gjorde det sterkt og kom på tredjeplass etter Macrons parti og Le Pens RN.

(©NTB)

Flere nyheter: