Menu
Christophe Laporte kunne knapt tro at hans smarte trekk på slutten av den 19. etappen i Tour de France endte med hans første etappeseier. Foto: Daniel Cole / AP / NTB

Laporte med overraskende triumf i Tour de France – sikret ny etappeseier for Jumbo-Visma

På den 19. etappen av Tour de France viste Christophe Laporte styrke og stakk fra hovedfeltet like før målgang. Han jublet for årets første franske etappeseier.

Av NTB | 22.07.2022 17:50:58

Sport: Sykkelveteranen deltar i sitt åttende Tour de France og hadde aldri vunnet en etappe i rittet på hjemmebane før. Fredag snøt han konkurrentene for en massespurt med en smart manøver helt på tampen av etappen.

For da hovedfeltet var i ferd med å ta igjen tre mann i front med en drøy kilometer igjen, stakk Laporte fra spurtkanonene og gikk for etappeseier. Forsøket holdt helt inn til mål, der franskmannen krysset mållinjen sekundet før resten av hovedfeltet gikk i mål.

– Jeg kjørte på og det holdt helt inn. Det er rett og slett helt utrolig, sa Laporte etter etappen, i et intervju sendt på TV 2.

Han fikk muligheten til å prøve seg i avslutningen ettersom mannen med den grønne poengtrøyen, Wout van Aert, ikke følte at han hadde nok sprut i beina etter noen harde fjelletapper.

– Wout sa at han hadde litt slitne bein, så vi lot Christoph prøve seg på sprinten. Han tok sjansen og vant løpet. Vi kunne ikke ha forventet det, sa Jumbo-Vismas sportsdirektør Grischa Niermann.

Spurteren Jasper Philipsen ble nummer to, mens italieneren Alberto Dainese kom på 3.-plass. 2.-plassen i sammendraget, Tadej Pogacar, kjørte inn til en 5.-plass.

Pogacar prøvde seg umiddelbart, men måtte tidlig gi opp å hente noe inn på Jonas Vingegaard i sammendraget.

Tre mann stakk så fra hovedfeltet og fikk et forsprang på et halvminutt, før det så ut til at hovedfeltet ville ta dem igjen med en kilometer igjen til mål.

Da grep Laporte sjansen og stakk fra hovedfeltet, før han passerte utbryterne og i ensom majestet kunne juble for etappeseier.

– Han er en kjempefin fyr, som passer veldig bra inn i laget. Han har gjort så mye arbeid de siste ukene, spesielt for Wout, men også for Jonas. Han er utrolig sterk og beviste det i dag. En fantastisk dag for oss, sa Niermann.

Laporte sikret den femte etappeseieren til Jumbo-Visma i årets ritt. Laget står igjen som den store vinneren i Tour de France denne sesongen.

Jonas Vingegaard vil etter alle solemerker ende opp med den gule trøyen, i tillegg til å vinne klatretrøyen, mens Wout Van Aert allerede er matematisk sikret den grønne poengtrøyen for første gang i karrieren.

– Det er en utrolig Tour de France. Vi har vist gjennom hele touren at vi er et sterkt lag og i dag viste vi det igjen. Jeg kan ikke være gladere på vegne av Christophe og laget, sa van Aert etter etappen.

– Jeg har en god magefølelse. Jeg skal bare kjøre mitt beste i morgen, så er det forhåpentligvis nok, sa Vingegaard om lørdagens tempo.

Dansken økte forspranget til tre minutter og 26 sekunder etter at han parkerte sloveneren i avslutningen på rittets siste fjelletappe torsdag. Pogacar knappet innpå fem sekunder fredag, men den regjerende dobbeltmesteren har en virkelig stor jobb foran seg lørdag om det skal bli tre på rad.

Søndag avsluttes Tour de France med sjarmøretappen med avslutning på Champs-Élysées. Der vil sammenlagtvinneren hedres gjennom etappen, som vanligvis ender med en massespurt.

Tidlig på etappen ble rittet stanset av en protest, der rytterne ble stoppet av et bluss i veien. Femmannsbruddet som ble stanset av protesten fikk lov å få tilbake forspranget sitt til hovedfeltet igjen, men med 35 kilometer igjen på etappen var feltet samlet.

29-år gamle Laporte debuterte i Tour de France i 2015 og kjørte for Cofidis inntil han byttet til Jumbo-Visma denne sesongen. Der har han funnet seg godt til rette.

Lørdag skal kampen om den gule ledertrøya avgjøres med en individuell tempoetappe. Der er det ventet at danske Vingegaard kommer til å forsvare ledelsen han har ned til Pogacar og vinne Tour de France for første gang.

(©NTB)