Menu
Christophe Laporte kunne knapt tro at hans smarte trekk på slutten av den 19. etappen i Tour de France endte med hans første etappeseier. Foto: Daniel Cole / AP / NTB

Laporte med overraskende seier i Tour de France – sikret ny etappeseier for Jumbo-Visma

På den 19. etappen av Tour de France viste Christophe Laporte styrke og stakk fra hovedfeltet like før målgang. Han jublet for årets første franske etappeseier.

Av NTB | 22.07.2022 17:40:46

Sport: Sykkelveteranen deltar i sitt åttende Tour de France og hadde aldri vunnet en etappe i rittet på hjemmebane før. Fredag snøt han konkurrentene for en massespurt med en smart manøver helt på tampen av etappen.

For da hovedfeltet var i ferd med å ta igjen tre mann i front med en drøy kilometer igjen, stakk Laporte fra spurtkanonene og gikk for etappeseier. Forsøket holdt helt inn til mål, der franskmannen krysset mållinjen sekundet før resten av hovedfeltet gikk i mål.

Spurteren Jasper Philipsen ble nummer to, mens italieneren Alberto Dainese kom på 3.-plass. 2.-plassen i sammendraget, Tadej Pogacar, kjørte inn til en 5.-plass.

Pogacar prøvde seg umiddelbart, men måtte tidlig gi opp å hente noe inn på Jonas Vingegaard i sammendraget.

Tre mann stakk så fra hovedfeltet og fikk et forsprang på et halvminutt, før det så ut til at hovedfeltet ville ta dem igjen med en kilometer igjen til mål.

Da grep Laporte sjansen og stakk fra hovedfeltet, før han passerte utbryterne og i ensom majestet kunne juble for etappeseier.

Franskmannen hadde aldri før vært i nærheten av å vinne en etappe, men sikret den femte etappeseieren til Jumbo-Visma i årets ritt. Laget står igjen som den store vinneren i Tour de France denne sesongen.

Jonas Vingegaard vil etter alle solemerker ende opp med den gule trøyen, i tillegg til å vinne klatretrøyen, mens Wout Van Aert allerede er matematisk sikret den grønne poengtrøyen for første gang i karrieren.

Dansken økte forspranget til tre minutter og 26 sekunder etter at han parkerte sloveneren i avslutningen på rittets siste fjelletappe torsdag.

Søndag avsluttes Tour de France med sjarmøretappen med avslutning på Champs-Élysées. Der vil sammenlagtvinneren hedres gjennom etappen, som vanligvis ender med en massespurt.

Tidlig på etappen ble rittet stanset av en protest, der rytterne ble stoppet av et bluss i veien. Femmannsbruddet som ble stanset av protesten fikk lov å få tilbake forspranget sitt til hovedfeltet igjen, men med 35 kilometer igjen på etappen var feltet samlet.

29-år gamle Laporte debuterte i Tour de France i 2015 og kjørte for Cofidis inntil han byttet til Jumbo-Visma denne sesongen.

Lørdag skal kampen om den gule ledertrøya avgjøres med en individuell tempoetappe. Der er det ventet at danske Vingegaard kommer til å forsvare ledelsen han har ned til Pogacar og vinne Tour de France for første gang.

(©NTB)