Menu
Statsminister Yair Lapid er kommet for å stemme i Tel Aviv. Foto: Jack Guez / Pool Photo via AP / NTB

Lapid oppfordrer alle israelere til å stemme

Israels statsminister Yair Lapid oppfordret alle til å bruke stemmeretten da han selv avga stemme i Tel Aviv tirsdag morgen.

Av NTB | 01.11.2022 10:31:09

Politikk: Valget er landets femte på fire år.

– Gå og stem i dag for framtiden til våre barn, for framtiden til vårt land. Stem godt, sa Lapid da han selv gjorde sin borgerplikt.

Stor valgoppslutning, særlig blant israelske palestinere, kan komme til å tjene Lapid, som leder en bred samlingsregjering, der også det palestinsk-israelske partiet Raam inngår.

– Jeg håper vi vil avslutte dagen med et smil, men det er opp til folket, sa Netanyahu da han stemte i Jerusalem.

Det brede politiske samarbeidet som la grunnlag for dagens regjering, ble innledet nettopp for å bli kvitt Netanyahu.

Yair Lapid, som har bakgrunn som TV-journalist, har tidligere vært finansminister i en av Netanyahus regjeringer. Han leder nå det liberale partiet Yesh Atid, som han selv stiftet i 2012.

Valglokalene åpnet klokken 6 norsk tid, og israelerne har fram til klokken 21 norsk tid på å avlegge sin stemme.

Håpet er at valget skal sørge for å løse den fastlåste politiske situasjonen som har lammet landet de siste tre og et halvt årene. Nesten 6,8 millioner israelere er registrert som velgere, noe som er over 200.000 flere enn ved forrige valg i mars 2021.

De endelige resultatene fra valget er ikke ventet før onsdag, og jobben med å prøve å danne en ny koalisjonsregjering kan trekke ut i ukevis.

Blir valgoppslutningen lav, kan det være en fordel for tidligere statsminister Benjamin Netanyahu, som leder høyrepartiet Likud, og som håper på et comeback som statsminister.

Selv om partiet Raam er med i Lapids regjering, har det gitt svært liten uttelling for israelere med palestinsk bakgrunn, noe som har gjort mange velgere i denne gruppen desillusjonerte.

(©NTB)

Flere nyheter: