reklame for Utvik Autoservice
Menu
Trener Eirik Myhr Nossum på Oslo lufthavn før avreisen til verdenscupen i Ruka. Den norske langrennstroppen til WC Ruka reiser fra henholdsvis Gardermoen (OSL) og Værnes (TRD) med Widerøes charterfly. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Langrennstrener Nossum avga positiv koronatest – troppen i karantene

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum testet positivt på koronaviruset ved ankomst til verdenscupåpningen i Finland torsdag.

Av NTB | 26.11.2020 09:38:12

Sport: Det bekrefter Norges Skiforbund i en pressemelding torsdag morgen.

Den positive virustesten ble avgitt på arrangørens test ved i Finland onsdag ettermiddag.

«Vi venter på svar på kontrollprøve, og svaret på denne prøven kommer trolig i løpet av formiddagen. Nossum har ingen symptomer», skriver Norges Skiforbund.

– Det avgjørende nå er å vente på resultatet av den neste testen. Vi ønsker ikke å spekulere på konsekvenser på nåværende tidspunkt, sier skiforbundets kommunikasjonssjef Espen Graff til NTB.

Det siste betyr at karantene gjelder for alle utøvere og støtteapparat. Unntaket er tre personer i støtteapparatet som ankom Finland i bil.

– Vårt fokus er å få best mulig oversikt over situasjonen og mulige konsekvenser av den positive prøven. Vi følger alle gjeldende retningslinjer etter det som har skjedd, og vi forholder oss til finske myndigheter, sier landslagslege Øystein Andersen.

De norske utøverne i hopp og kombinert er ikke berørt og følger planlagt program i Ruka.

Langrennssjef Espen Bjervig sa onsdag til NTB at det er spenning rundt dagene som venter.

– Dette blir vår premieretur, og det er ingen tvil om at det er knyttet spenning til hvordan dette skal gå. Siden vi har en stor tropp, vil det bli krevende. Nå gjør vi et forsøk, krysser fingrene og ser hvordan det fungerer, sa han.

Oppholdet i Ruka vil bli grundig evaluert i etterkant. Det er ikke gitt at Norges Skiforbund sender løpere til hvert verdenscuprenn i vinter.

– Vi må belage oss på at ingenting er konstant, sa Bjervig onsdag.

I Ruka blir løperne fordelt i leiligheter, og der skal de oppholde seg så lenge de ikke trener, smører ski eller går konkurranser. En rekke andre tiltak er også tatt.

I forbindelse med verdenscuprennene i alpint i finske Levi sist helg havnet det svenske kvinnelandslaget i karantene som følge av påvist koronasmitte hos en lagleder. Svenskene håpet likevel å stille utøverne til start, men finske myndigheter sa nei.

– De har tatt beslutningen basert på et forsiktighetsprinsipp, sa Sveriges alpinsjef Tommy Eliasson til SVT.

Videre opplyses det i pressemeldingen at ingen andre tilknyttet langrennslandslaget har testet positivt, men medisinsk ansvarlig Øystein Andersen har besluttet å utvide nærkontaktomfanget utover pålegget fra finske myndigheter.

Det er lagt opp til et svært strengt smittevernregime rundt langrennsløperne under verdenscupåpningen i Finland. Besøksforbud og mat på døra er blant grepene.

Konsekvensene av Nossums positive virustest er inntil videre ikke klare. Finske helsemyndigheter vil ha en avgjørende stemme i saken dersom også prøve nummer to er positiv.

(©NTB)

Flere nyheter: