Menu
Astrid Uhrenholdt Jacobsen gikk inn til seier på 10 km fellesstart for kvinner i Lago de Tesero i Val di Fiemme fredag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Langrenn og studier: Superbra kombo for Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Å ha hodet andre steder enn på «dumme detaljer i langrenn» har gjort Astrid Uhrenholdt Jacobsen godt også som skiløper.

Av NTB | 03.01.2020 15:55:23

Sport: Fredag vant hun den 100. etappen i Tour de Ski. Hun holdt seg rolig da andre ble stresset, falt og brakk staven.

– Jeg klarte å holde meg helt rolig og ble ikke stresset en eneste gang under løpet. Det har nok litt med alder også å gjøre, sa snart 33 år gamle Uhrenholdt Jacobsen etter sin femte verdenscupseier.

Medisinstudenten Uhrenholdt Jacobsen står utenfor landslaget denne sesongen, noe hun mener har fått henne til å trene smartere. Hun har blant annet trent mye mindre styrke, men ser altså ikke ut til å ha blitt en dårligere langrennsløpet av den grunn.

– Den store forskjellen er at jeg har kunnet styre treningsbelastningen etter studieplanen. Det har gjort at jeg har kunnet trene smartere, fortalte Uhrenholdt Jacobsen til norsk presse etter fredagens triumf.

Å kun ha langrenn å konsentrere seg om nå, beskriver hun som «chill». Samtidig beskriver hun det som helt avgjørende for henne å ha andre ting enn langrenn å tenke på.

– For min del tror jeg ikke det er noen tvil om at det er en fordel. Hvis jeg ikke lærer noe annet som jeg synes det er inspirerende å bruke hodet mitt på, så bruker jeg altfor mye tid til å tenke på dumme detaljer i langrenn. Og da blir jeg bare stresset, sa Uhrenholdt Jacobsen om kombinasjonen av livet som student og langrennsløper. Hun skal etter planen være ferdig utdannet lege sommeren 2021.

– Det er svært viktig for internasjonal langrenn å ha Katharina på pallen, sa Uhrenholdt Jacobsen, som tror på en veldig spennende avslutning av Tour de Ski.

– Det har vel aldri vært så jevnt. Det gjelder å treffe med utstyr og dagsform. Men Therese (Johaug) er fortsatt den store favoritten.

Johaug leder med 19 sekunder foran Ingvild Flugstad Østberg og med Natalja Neprjajeva på tredjeplass. Hun er over halvminuttet bak. Uhrenholdt Jacobsen er 33 sekunder bak på fjerdeplass.

Lørdag er det sprint, mens Tour de Ski som vanlig avsluttes med etappen opp alpinbakken Alpe Cermis søndag. Denne gangen er det fellesstart i fri teknikk.

Heming-løperen utnyttet dramatikken mot slutten av løpet da Therese Johaug kolliderte med Ingvild Flugstad Østberg og brakk staven hennes. Uhellet førte til at begge var sjanseløse i lampen om seieren.

32-åringen hadde en heftig innspurt på studiet før jul, med den siste eksamenen så sent som 19. desember.

Heming-løperen smilte også over at hun fikk med seg de yngre løperne Ebba Andersson (Sverige) og tyske Katharina Hennig på pallen

(©NTB)

Flere nyheter: