Menu
Landslagssjef Lars Lagerbäck må vente på et mulig EM med Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Lagerbäck etter EM-flyttingen: – En ventet beslutning

Sommerens fotball-EM for menn er utsatt og spilles neste år på grunn av koronaviruset. Norges landslagssjef Lars Lagerbäck må være tålmodig.

Av NTB | 17.03.2020 13:47:23

Medisin og helse: Mesterskapet arrangeres fra 11. juni til 11. juli 2021, skrev Norges Fotballforbund på Twitter før det formelle vedtaket var fattet av Uefa-styret, og den meldingen ble sitert av medier over hele kontinentet.

Mesterskapet skal gjennomføres som oppsatt med kamper i tolv land.

EM-flyttingen gjør også at europamesterskapet for kvinner og U21-EM menn neste år må vike. Når disse turneringene skal spilles, er ikke avklart.

– Slik situasjonen er i verden nå, så var dette en ventet beslutning. Dette må vi selvfølgelig bare respektere. Det er ikke noen annen måte å ta dette på, sier Norges landslagssjef Lars Lagerbäck til NTB.

Tirsdag hadde Uefa en telefonkonferanse med representanter fra sine 55 medlemsnasjoner, spillerorganisasjoner og klubb- og ligaforeninger. Der kom det fram at Uefa hadde bestemt å gå til det drastiske skrittet å flytte europamesterskapet for menn.

Allerede før telefonmøtet startet det å lekke ut at Uefa hadde bestemt seg for å utsette EM.

Tidligere tirsdag kom det også fram at flere hoteller som var booket i forbindelse med EM, også av Uefa, var avbestilt. Dette gjaldt også det danske landslaget som har nordmannen Åge Hareide som trener.

Norge kan kvalifisere seg for den kommende utgaven ved å slå Serbia og så enten Skottland eller Israel i et omspill i nasjonsligaen. Norge har fordelen av hjemmebane i disse kampene.

Omspillet skulle etter planen avvikles i mars, men det skal i stedet avvikles i juni, dersom situasjonen tillater det. De avtalte landskampene mot Danmark og Slovakia 1. og 6. juni må vike.

– Det er usikkerhet knyttet til omspill i juni. Vi får avvente og se om det lar seg gjennomføre, sier Lagerbäck.

Utsettelsen rydder plass i terminlista slik at nasjonale turneringer og Champions League og europaligaen kan fullføres ved at kampene eventuelt fortsetter langt inn på sommeren. Om EM skulle gjennomføres i sommer, måtte nasjonale turneringer avsluttes innen 20. mai, europacupfinalene en uke senere.

Koronaviruset har lammet store deler av europeisk fotball den siste tiden og har ført til opphopning av utsatte kamper.

EM spilles vanligvis med fire års mellomrom, og det er den 16. utgaven som nå flyttes.

EM var planlagt å starte i Roma 12. juni. En måned senere skulle finalen spilles i London.

(©NTB)

Flere nyheter: