Menu
Politiet stanser trafikk i nærheten av stedet der en historielærer ble halshogd utenfor Paris fredag. Saken etterforskes som en terrorhandling. Foto: Michel Euler / AP / NTB

Lærer som hadde vist fram Muhammed-karikaturer, drept i Paris

En lærer som hadde undervist om ytringsfrihet og vist fram Muhammed-karikaturer, er halshogget i en Paris-forstad. Politiet har åpnet terroretterforskning.

Av NTB | 16.10.2020 21:23:02

Krig og konflikter: Fransk politi bekreftet fredag kveld meldingene i franske medier, blant dem Le Parisen, om at mannen hadde brukt de omstridte karikaturene i undervisningen.

En mistenkt gjerningsmann ble skutt og drept etter å ha opptrådt truende, opplyser politiet. Noen nærmere opplysninger om hvem vedkommende var, er så langt ikke kjent.

Frankrikes president Emmanuel Macron besøker fredag kveld åstedet. Han deltok tidligere i et møte om saken i innenriksdepartementet.

Meldingen om drapet kommer samtidig som det pågår en rettssak i kjølvannet av terrorangrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris i 2015, der tolv personer ble drept.

Årsaken til at Charlie Hebdo ble mål for angrepet, var at satiremagasinet flere ganger hadde trykket tegninger av profeten Mohammed.

De oppdaget da offeret, og fant den mistenkte gjerningsmannen noen hundre meter unna. Politiet opplyser at han hadde kniv og en såkalt softgun, og at han motsatte seg pågripelse. Mannen ble skutt og såret, og døde senere av skadene.

I etterkant av hendelsen rykket også en bombegruppe ut til stedet, av frykt for at det kunne være en bombevest der. Publikum ble advart mot å nærme seg stedet.

Hendelsen minner om et angrep som fant sted i den franske hovedstaden i slutten av september, da to menn fra et TV-produksjonsselskap ble angrepet med kjøttøks utenfor de tidligere lokalene til Charlie Hebdo. De ble alvorlig skadd, men overlevde. En 25 år gammel pakistansk mann er siktet for handlingen.

Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin sa like etter at angrepet «åpenbart var en islamistisk terrorhandling».

25-åringen skal i avhør ha begrunnet handlingen med satiremagasinets publisering av karikaturer av profeten Muhammed.

Angrepet fredag skjedde rundt klokka 17 ved en skole i Conflans-Sainte-Honorine, en forstad vest for den franske hovedstaden. Offeret var historielærer på ungdomsskolenivå, og hadde nylig vist fram Muhammed-karikaturer og diskutert dem i undervisningen, opplyser politikilder.

Flere nyheter: