Menu
Resultatet av parlamentsvalget vil få avgjørende betydning for Emmanuel Macrons andre periode som president. Foto: Michel Euler / Pool / AP / NTB

Laber valgdeltakelse i Frankrike

Klokken 17 søndag hadde 38 prosent av Frankrikes stemmeberettigede gått til urnene i andre og avgjørende runde av det franske parlamentsvalget.

Av NTB | 19.06.2022 17:15:51

Politikk: Tallet på 38,11 prosent en liten nedgang fra forrige runde av parlamentsvalget for en uke siden, da 39,42 prosent hadde avlagt sin stemme klokken 17. Samtidig er det en oppgang fra valget i 2017, da 35,33 hadde stemt innen klokken 17.

De franske velgerne har tre timer igjen på seg til å gå til urnene, da valglokalene stenger klokken 20.

Ved lunsjtider midt på dagen hadde 19 prosent stemt, ifølge tall fra det franske innenriksdepartementet.

Det er litt mer enn ved samme tid under forrige runde for en uke siden, men eksperter tror valgdeltakelsen vil ende på under 50 prosent innen stemmelokalene stenger.

Velgerne skal nå avgjøre om sentrum-høyre-alliansen til president Emmanuel Macron får beholde flertallet i nasjonalforsamlingen. De må i så fall vinne 289 av nasjonalforsamlingens 577 seter.

Han risikerer å miste flertallet hvis venstresiden gjør et godt valg – noe som vil gjøre det vanskeligere for den nylig gjenvalgte presidenten å få gjennomført sin politikk.

Skattekutt, velferdsreformer og heving av pensjonsalderen er noe av det Macron ønsker å få vedtatt. Venstresiden håper å få stanset dette, og flere venstreorienterte partier har gått sammen i alliansen Nupes i forkant av valget.

Første runde i parlamentsvalget ble holdt for en uke siden. Her ble Nupes og Macrons allianse Ensemble omtrent like store.

Frontfiguren på venstresiden er Jean-Luc Mélenchon, som også stilte som presidentkandidat tidligere i år. I den avgjørende runden av presidentvalget ble høyrepopulisten Marine Le Pen slått av Macron.

(©NTB)

Flere nyheter: