Menu
Et satellittfoto fra Maxar Technologies viser hvordan et Samsung-kontorbygg og en kraftstasjon i Kyiv blir ødelagt i et russisk luftangrep onsdag. Foto: Maxar Technologies via AP / NTB

Kyivs innbyggere våknet til flyalarm fjerde dag på rad

Ukrainas hovedstadsregion ble igjen rammet av russiske luftangrep torsdag morgen. For fjerde dag på rad måtte innbyggerne søke tilflukt i bomberom.

Av NTB | 13.10.2022 10:41:07

Politikk: Det russiske angrepet rammet et boligområde i Kyiv-regionen, opplyser guvernør Oleksij Kuleba på Telegram. Redningsmannskap ble i all hast sendt til stedet, men det er ikke klart om angrepet krevde liv.

Ifølge Kuleba ble det brukt såkalte kamikazedroner produsert i Iran. Iran avviser at de forsyner Russland med dronene.

Det er ikke klart hva som er rammet, men ifølge nestsjef ved presidentens kontor, Kyrylo Tymosjenko, er det snakk om «kritisk infrastruktur».

Bygningen skal ha blitt truffet av en langdistanserakett av typen S-300, som vanligvis brukes som luftvern. De siste dagene er det meldt at Russland i økende grad bruker slike rakettene til upresise angrep mot mål på bakken.

Ordfører Oleksandr Senkevitsj sier de to øverste etasjene i blokka er fullstendig ødelagt.

– Resten ligger under ruinene. Redningsarbeidere jobber på stedet, sier han.

En elleve år gammel gutt er gravd fram fra ruinene etter å ha sittet fast i seks timer, opplyser fylkesguvernøren Vitalij Kim.

Han sier også at redningsarbeidere leter etter ytterligere sju savnede personer.

Den sørlige delen av Ukraina har den siste tiden blitt rammet av russiske luftangrep stort sett hver eneste dag. Det skjer samtidig som det er harde kamper på bakken i blant annet Kherson fylke, der ukrainske soldater forsøker å gjenerobre russisk-okkuperte områder.

I Kyiv derimot har de siste dagenes luftangrep kommet etter lang tids ro. Mandag ble 19 mennesker drept og over 100 såret i russiske angrep mot en rekke byer både i sør, nord, øst og vest i Ukraina. Flere av ofrene befant seg i Kyiv.

Torsdag kunngjorde Storbritannias forsvarsminister Ben Wallace at landet vil gi landet avanserte amerikanske luftvernraketter av typen NASAM. Ukraina har lenge ønsket seg slike langtrekkende luftvernraketter.

Samtidig er en femetasjes boligblokk ødelagt i et russisk rakettangrep mot havnebyen Mykolajiv, ifølge lokale myndigheter. Byen ligger mellom Odesa og Kherson sør i landet.

Ukrainske myndigheter har de siste dagene meldt om en rekke russiske angrep med Shahed-dronene, som er små kamikazedroner med rekkevidde på hele 2.500 kilometer.

Vestlige ledere har denne uken lovet å gi Ukraina flere våpen, deriblant luftforsvarssystemer som kan brukes til å skyte ned russiske raketter.