Menu
Myndighetene i den ukrainske hovedstaden er i ferd med å fjerne russiske og sovjetiske navn på en rekke av Kyivs gater og torg. Foto: Andrew Kravchenko / AP / NTB

Kyiv vil fjerne russiske og sovjetiske gatenavn

Bykart over Kyiv er i ferd med å bli utdatert. Ordfører Vitalij Klitsjko sier byen er i gang med å bytte ut russiske og sovjetiske navn på 95 gater og plasser.

Av NTB | 26.08.2022 02:10:49

Kultur og underholdning: Gater som er oppkalt etter russiske forfattere fra 1800-tallet – som Aleksandr Pusjkin, Lev Tolstoj, Anton Tsjekhov, Ivan Turgenev og Mihail Lermontov – har allerede fått nye navn. Samme skjebne venter tyskfødte Karl Marx og Friedrich Engels, som sto bak «Det kommunistiske manifest»; de politiske tenkerne fikk en rekke gater oppkalt etter seg i Sovjetunionen.

Selv Mikhail Bulgakov, som ble født i Ukraina og ble en av de største sovjetiske forfatterne, ryker ut.

I tillegg fjernes sovjetiske militære ledere fra andre verdenskrig og gatenavn som henviser til russiske byer som Moskva, Rostov og Magnitogorsk.

Alle gatene skal i stedet får ukrainske navn, inkludert en som skal oppkalles etter «Heltene fra Azov-regimentet», som lenge kjempet mot den russiske overmakten i Mariupol. Alle de nye navnene er ikke klare ennå, men Klitsjko sier de planlagte endringene er viktige.

– Det er et viktig skritt for å redusere den løgnaktige manipulasjonen og de russiske aggressorenes påvirkning og tolkning av vår historie.

Folket skal være med på å velge noen av de nye navnene, og myndighetene har laget en egen app for dette.