reklame for smiaa
Menu
Maskert politi tok oppstilling på Frihetsplassen i Minsk under den store kvinnemarsjen lørdag. Flere titalls demonstranter ble pågrepet. Foto: Tut.by / AP / NTB scanpix

Kvinneprotest mot Lukasjenko

Hviterussisk opprørspoliti stilte mannsterke opp og pågrep titalls demonstranter da tusenvis av kvinner marsjerte gjennom gatene i Minsk lørdag.

Av NTB | 12.09.2020 18:08:13

Krig og konflikter: Demonstrantene protesterte mot politivold og mot valgfusk og krevde at president Aleksandr Lukasjenko må gå. De krevde også at fengslede opposisjonelle må løslates.

Flere av kvinnene som demonstrerte, slo på stekepanner og kasseroller og ropte «løslat Masha», med henvisning til opposisjonslederen Maria Kolesnikova (38) som ble pågrepet av politiet i begynnelsen av uken da hun nektet å forlate landet og rev i stykker passet sitt for å hindre å bli deportert til Ukraina.

Kolesnikova ble lørdag flyttet til et annet fengsel utenfor Minsk, opplyser hennes støttespillere. De sier de ikke har fått noen informasjon om hvorfor hun ble flyttet.

Videoer publisert på Belsat, en opposisjonsvennlig TV-stasjon med base i Polen, og på det uavhengige nettstedet Tut.by, viser opprørspoliti som tvinger en rekke kvinner inn i politibiler. Ifølge menneskerettsgruppa Viasna ble om lag 30 demonstranter pågrepet.

Det har vært store demonstrasjoner i Hviterussland siden presidentvalget 9. august der president Luksasjenko ble gjenvalgt med 80 prosent av stemmene. Opposisjonen sier valget var preget av omfattende valgfusk.

Søndag er det varslet en ny massedemonstrasjon i Minsk der det ventes at flere hundre tusen mennesker vil delta.

Lørdagens kvinnemarsj gikk til å begynne med fredelig for seg. Men det ble knuffing og sammenstøt da maskert politi dukket opp på Frihetsplassen i Minsk og forsøkte å pågripe flere av demonstrantene, som satte seg til motverge.

En talskvinne for det hviterussiske innenriksdepartementet bekrefter at flere kvinner ble pågrepet, men hun vil ikke gi ytterligere informasjon.

(©NTB)

Flere nyheter: