Menu
Nederlandske Lorena Wiebes (DSM) kunne juble for seier på åpningsetappen av kvinnenes første Tour de France noensinne. Foto: Michel Euler/ AP/ NTB.

Kvinnenes Tour de France: Lorena Wiebes vant historisk etappe på Champs-Élysées

Nederlandske Lorena Wiebes (DSM) spurtslo rivalene på Champs-Élysées og vant den aller første Tour de France-etappen for kvinner noensinne.

Av NTB | 24.07.2022 16:00:41

Sport: Wiebes blir samtidig også den første kvinnelige syklisten som ikler seg den gule trøyen i Tour de France. Hun vant etappen foran nederlandske Marianne Vos (Jumbo-Visma).

– Det er helt fantastisk. Vi jobbet veldig bra som et lag i dag. Jeg forventet at Marianne ville starte spurten tidlig, så det ble litt kaotisk. Jeg var litt nervøs før avslutningen, men det er fantastisk når det lykkes, sa en lykkelig 23-åring i seiersintervjuet.

20 år gamle Anne Dorthe Ysland markerte seg i bruddet på etappen, og var nære å kunne ikle seg klatretrøya i den neste etappen. Hun måtte imidlertid gi tapt for nederlandske Femke Markus i den innlagte bakkespurten.

– Jeg var så nære den klatretrøya. Det kostet dessverre for mye til slutten. Jeg forsøkte å ha is i magen, men så hørte jeg på øret at de kom fort bakfra. Jeg kunne kanskje tatt det om jeg hadde spilt kortene mine annerledes, sa Ysland til TV 2 etter etappen.

20-åringen var likevel storfornøyd med Tour-debuten.

– For en opplevelse, helt rått!

Like før etappen skulle avgjøres gikk Alana Castrique (Cofidis) stygt i bakken. Hun ble liggende med store fysiske smerter, og trengte raskt hjelp av legepersonell. Kort tid senere bekreftet arrangøren at 23-åringen måtte bryte.

Franske Gladys Verhulst (Le Col-Wahoo) lå lenge alene i front, men ble kjørt inn av hovedfeltet med få kilometer til mål.

– Jeg synes vi fortjener å være her, og jeg er veldig stolt over at vi har et norsklisensiert lag på start. Stemningen i laget er ganske nære eufori. Anne Dorthe (Ysland) sa at hun aldri har vært i Paris før, og nå får hun oppleve at Eiffeltårnet er stengt av til ære for henne og laget hennes, sa en lattermild Haugland til TV 2 underveis på etappen.

– Det er nok litt overveldende for rytterne, la han til.

I løpet av touren skal rytterne gjennom totalt åtte etapper. Rittets siste dag avsluttes opp kraftanstrengelsen La Planche des Belles Filles.

Nederlandske Annemiek van Vleuten (Movistar) er regnet som en av de fremste favorittene til å vinne rittet sammenlagt.

Den 81,7 kilometer lange åpningsetappen ble som ventet avgjort i en massespurt på ærverdige Champs-Élysées.

På startstreken i årets ritt står norske Uno-X sammen med 23 andre lag. Daglig leder i laget, Jens Haugland, har tatt med seg et lag som er ventet å bite godt fra seg.

Mandag fortsetter kvinnenes Tour de France med en 136 kilometer lang etappe fra Meaux til Provins. Løypeprofilen er flat, og det er derfor ventet at etappeseieren skal avgjøres med en massespurt.

(©NTB)