Menu
Mange av dem som tror at økonomien blir bedre framover, begrunner dette med at de forventer et godt arbeidsmarked og lønnsvekst. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Kvinnelige teknologer taper lønnsmessig

Kvinner som jobber med teknologi, har lavere lønn enn menn i samme bedrift selv med lik utdanning, likt ansvar og lik erfaring, viser tall fra Tekna.

Av NTB | 08.03.2020 11:02:51

Sosiale forhold: Justert for erfaring, ansvar, utdanning og bedrift tjener kvinnelige Tekna-medlemmer i privat sektor i snitt 3,5 prosent mindre enn sine mannlige kolleger.

Lønnsforskjeller mellom kvinner og menn er gjerne forklart med at kvinner ikke vil bli ledere, jobber deltid, er overrepresentert i offentlig sektor, eller velger yrker, utdanninger og arbeidsplasser som ikke er lønnsledende. Denne forklaringen holder altså ikke mål alene, sier leder i Tekna Student, Rebekka Lie.

– Teknas tall viser at det fortsatt er lønnsforskjeller, selv om det er kontrollert for slike effekter, sier Lie.

Dersom næringslivet ikke tar grep, mener Lie det må ses på muligheter for kontroll og sanksjoner av bedrifter som ikke følger diskrimineringslovverket.

– Bedriftene må løfte lønnsforskjeller enda høyere opp på agendaen. Selv om forskjellene i prosent er små, utgjør de mye i kroner og øre. En kvinne som tjener 3,5 prosent dårligere enn sitt mannlige motstykke, vil over et livsløp ha gått glipp av millionbeløp i tapt lønn og pensjonsopptjening, sier Lie.

(©NTB)

Flere nyheter: