reklame for Utvik Autoservice
Menu
Bildene Haneen Hossam poster på sosiale medier skal være umoralske ifølge en egyptisk domstol. FOTO: Haneen Hossam / privat

Kvinnelige influencere dømt til fengsel i Egypt

Fem kvinnelige egyptiske influencere er dømt til to års fengsel for å ha krenket offentlig moral. Menneskerettighetsforkjemper er bekymret for utviklingen.

Av NTB | 27.07.2020 22:36:01

Økonomi og næringsliv: Dommene mot Haneen Hossam, Mowada al-Adham og tre andre kvinner kom etter at de har delt videoer på appen TikTok.

En domstol i Kairo konkluderte mandag med at kvinnene hadde krenket offentlig moral og ila dem bøter tilsvarende opptil 200.000 kroner hver – i tillegg til fengselsstraffene.

Hossam ble pågrepet etter å ha oppfordret jenter til å tjene penger ved å samarbeide med henne på appen, mens Adham ble senere pågrepet for å publisert sarkastiske videoer på TikTok og Instagram.

Dommene synliggjør et sosialt skille i det muslimske landet, knyttet til hva som utgjør individuelle friheter og sosiale normer.

Menneskerettighetsadvokat Tarek al-Awadi mener pågripelsene av kjente influencere viser hvordan det egyptiske samfunnet strever med innvirkning den teknologiske utviklingen har på samfunnet.

– Uansett hva man mener om innholdet jentene lager, kan det ikke være grunn nok til å bli fengslet, sier al-Awadi, som påpeker at dommene fortsatt kan bli anket videre opp i det egyptiske rettssystemet.

(©NTB)

Flere nyheter: