Menu
Slektninger av journalisten Malalai Maiwand bærer kisten hennes etter at hun torsdag morgen ble skutt og drept av ukjente gjerningsmenn. Foto: AP / NTB

Kvinnelig TV-anker drept i Afghanistan

Reaksjonene er sterke etter at en ung afghansk TV-journalist ble skutt og drept da hun var på vei til jobben i Jalalabad øst i Afghanistan torsdag morgen.

Av NTB | 10.12.2020 15:08:04

Kriminalitet og rettsvesen: Angrepet krevde også livet til sjåføren hennes.

Malalai Maiwand, som var i tjueårene, jobbet som programleder for den private TV- og radiokanalen Enikass. Hun var også kjent for sin kamp for kvinners og barns rettigheter.

Drapet blir fordømt både i Afghanistan og i utlandet. En talsmann for president Ashraf Ghania kaller det for «sjokkerende og avskyelig».

– Med drapet på Malalai tror vi at journalistene, spesielt de som er kvinner, ikke vil våge å dra på jobben slik som før, heter det i en uttalelse fra presseorganisasjonen NAI.

FNs kontor i landet påpeker at det er spesielt sjokkerende at hun ble drept på den internasjonale dagen for menneskerettigheter.

Den unge journalisten ble skutt og drept av uidentifiserte gjerningspersoner mens hun satt i bilen sin, kort tid etter å ha reist hjemmefra, opplyser en talsmann for guvernøren i Nangarhar-provinsen.

I november ble to andre afghanske journalister drept i to ulike bombeangrep. Elyas Dayee jobbet for Radio Azadi og ble drept av en veibombe i provinsen Helmand sør i landet.

Den andre, Yama Siawash, ble drept i et lignende angrep i Kabul bare en uke tidligere. Han jobbet som nyhetsoppleser i TOLOnews.

Både presseorganisasjoner og diplomater i Afghanistan ber om at drapet etterforskes slik at gjerningspersonene blir stilt til ansvar.

Både IS og Taliban er aktive i området, men ingen har foreløpig sagt at de står bak angrepet.

(©NTB)

Flere nyheter: