Menu
Østerrikes statsminister Sebastian Kurz var nylig i Jerusalem for å sikre et vaksinesamarbeid med Israel. Nå sier han at enkelte EU-land har inngått hemmelige vaksineavtaler. Foto: Ronald Zak / AP / NTB

Kurz: Noen EU-land har hemmelige vaksinekontrakter

Østerrikes statsminister Sebastian Kurz hevder at enkelte EU-land har inngått hemmelige kontrakter om leveranser av koronavaksiner med legemiddelselskapene.

Av NTB | 12.03.2021 14:08:30

Medisin og helse: Ifølge Kurz er kontraktene inngått av land som ønsker å få levert flere vaksinedoser enn det de har rett til i henhold til EUs fordelingsnøkkel. Han peker blant annet på Malta og Nederland.

EU-landene er blitt enige om at vaksinene skal fordeles ut fra innbyggertall, men Kurz mener at det er tydelig at leveransene ikke alltid følger kvotesystemet.

– Det er ting som peker på såkalte basarer der det er blitt inngått tilleggsavtaler mellom medlemsland og legemiddelselskaper, sa Kurz fredag.

– Dette er klart i strid med EUs politiske målsettinger, fastslår statsministeren.

En talsmann for EU toner imidlertid ned påstanden om at landene har inngått avtaler på bakrommet.

– Medlemsland kan bestemme seg for å be om mindre eller mer av en gitt vaksine, og dette diskuteres mellom medlemslandene, sier Stefan de Keersmaecker.

EU er blitt kritisert for en sen og lite handlekraftig vaksineutrulling, noe som knyttes til problemer med produksjon og leveranser.

Kurz selv var nylig i Jerusalem sammen med Danmarks statsminister Mette Frederiksen for å inngå et samarbeid med Israel om produksjon av vaksiner. Besøket ble kritisert av blant annet Frankrike, som understreket at det er viktig at EU står sammen om sin vaksinestrategi og ikke finner usolidariske løsninger utenfor unionen.

– Malta kommer til å motta tre ganger så mange doser per hode som Bulgaria innen slutten av juli. Nederland vil ikke bare motta flere vaksiner per hode enn Tyskland innen slutten av juni, men nesten to ganger så mange som Kroatia, sier han videre.

– Det er mulig at det i denne konteksten blir avtalt en ny distribusjonsnøkkel med selskapet i kjølvannet av hva som kommer ut av diskusjonene mellom medlemslandene, føyer han til.

(©NTB)

Flere nyheter: