Menu
Nathan Chen er blant de mange OL-medaljevinnerne som glimrer med sitt fravær i VM denne uka. Amerikaneren er skadd, mens fem av tolv OL-medaljevinnere er utestengt fordi de er russere. Foto: Natacha Pisarenko, AP / NTB

Kunstløp-VM et antiklimaks uten OL-profilene

Utelukkelsen av russerne og forfall fra noen av de andre som satte preg på OL gjør kunstløp-VM denne uka til et enda større antiklimaks enn vanlig i et OL-år.

Av NTB | 23.03.2022 07:34:39

Sport: Anna Sjtsjerbakova og Alexandra Trusova tok dobbeltseier i kvinnenes OL-konkurranse etter at lagvenninnen Kamila Valijeva brøt sammen under presset fra sin dopingsak. De er bannlyst fra VM, i likhet med russiske medaljevinnere i isdans og parløp.

Dessuten har OL-mesteren for menn, amerikanske Nathan Chen, trukket seg fra VM på grunn av skade, mens Kina avstår fra å sende deltakere til VM, iallfall delvis på grunn av koronapandemien. Det betyr at Sui Wenijing og Han Cong, OL-mestrene i parløp, glimrer med sitt fravær.

Faktisk mangler de seks beste fra parløpskonkurransen i Beijing når det skal kåres verdensmester. Eneste OL-mestere som stiller er vertsnasjonens Gabriella Papadakis og Guillaume Cizeron, som skal prøve å sikre fransk gull i isdans.

– Jeg synes det er vanskelig når folk blir utestengt på grunn av landet de kommer fra. Russerne må bøte for det lederen deres gjør. Jeg kan ikke snakke for dem, men jeg er sikker på at ikke alle russere støtter det som skjer i Ukraina, sier den amerikanske isdanseren Evan Bates til AP.

Ukraina har påmeldt Ivan Sjmuratko i mennenes VM-konkurranse, samt deltakere i parløp og isdans, men det er uklart om de kommer til å delta.

I fjorårets VM gikk halvparten av de tolv medaljene til russiske kunstløpere.

Det er mange grunner til forfallene i VM, men fem av de tolv medaljevinnerne fra OL er utelukket på grunn av sin nasjonalitet. Ved siden av Sjtsjerbakova og Trusova er det Jevgenia Tarasova/Vladimir Morozov (sølv i par), Anastasia Misjina/Aleksander Galliamov (bronse i par) og Viktoria Sinitsina/Nikita Katsalapov (sølv i isdans).

– Jeg tenker på våre ukrainske venner som hadde en stor opplevelse i OL, og så må de reise hjem til et krigsherjet land. Det knuser hjertet mitt, sier makkeren Madison Chock.

(©NTB)

Flere nyheter: