Menu
Pavel Kulizjnikov satte verdensrekord på 1000 meter og vant VM-gull på distansen med over et sekund til gode på nærmeste konkurrent. Foto: Rick Bowmer, AP / NTB scanpix

Kulizjnikov satte verdensrekord på 1000 meter, Lorentzen på fjerde

Pavel Kulizjnikov strammet grepet om sprinttronen da han satte verdensrekord på 1000 meter i skøyte-VM enkeltdistanser. Vinnertiden var 1.05,70.

Av NTB | 15.02.2020 22:46:12

Sport: Den 25-årige russeren fulgte dermed opp seieren på 500 meter lørdag, da han noterte 33,73 og var bare 12 hundredeler fra sin egen verdensrekord. Lørdag senket han rekorden til nederlandske Kjeld Nuis med nesten et halvt sekund. Den gamle rekorden var 1.06,18.

Nuis gikk inn til sølv med 1.06,73, mens det ble bronse til canadiske Laurent Dubreuil. Han fortvilte først over 4.-plass tre hundredeler bak Nuis og ett bak Thomas Krol, men senere ble Krol diskvalifisert for å ha hindret parkameraten.

Det skilte altså over sekundet mellom gull og sølv, men bak var det atskillig tettere.

– Åpningen ødela for meg. 16,70 er for svakt. Jeg var to tideler bedre forrige uke. Hadde jeg kommet litt bedre ut så tror jeg at siste runde også ville blitt bedre, og da burde det vært godt nok til 2.-plass iallfall. Han russeren er det ikke så mye å gjøre med, sa Lorentzen til Viasat.

Akkurat som i VM skiskyting lørdag gikk gullet til en russer som tidligere har vært utestengt for doping.

– Jeg skulle helst sett at det var noen med rent rulleblad som gjorde det, og vi vet jo at man nyter godt av å ha gjort sånne ting i all framtid, men det er ikke min oppgave å utestenge noen.

Odin By Farstad gikk i første par inn til 1.08,60, som holdt til 22.-plass av de 24 deltakerne.

– Jeg føler at jeg traff ganske bra. Jeg vant paret, og det er positivt i min første individuelle start i et VM, sa Farstad til Viasat. Trøbbel med tidtakersystemet gjorde at han måtte vente lenge på sin offisielle tid, men han senket iallfall sin personlige rekord med tre hundredeler.

Olga Fatkulina tok sølv og Miho Takagi bronse, henholdsvis 48 og 49 hundredeler bak Leerdam.

Det var ingen norske deltakere.

Håvard Holmefjord Lorentzen fikk det heller ikke lørdag helt til å stemme, men han forbedret sin plassering kraftig fra 15.-plassen på 500 meter. Med 1.07,00 endte han på 4.-plass. Fram til bronsen var det 24 hundredels sekund.

– Det er for all del imponerende det han gjør, men det er alltid med litt bismak ut fra det han har vært borti tidligere, sa Lorentzen til Viasat.

På kvinnenes 1000 meter ble det overraskende nederlandsk seier ved Jutta Leerdam, som med 1.11,85 var bare 24 hundredeler fra verdensrekorden til Brittany Bowe.

(©NTB)

Flere nyheter: